Ekolojik Asansör Projesi TÜBİTAK’ta Birinci Oldu

Hamza Aslan



Ekolojik Asansör Projesi TÜBİTAK’ta Birinci Oldu


TÜBİTAK tarafından organize edilen yarışmada Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu öğrencileri binalardan çöpleri toplayan çevreci ekolojik asansör projesi birinci oldu. Bu projede amaç tamamen geri dönüşüme katkı sağlamak düşünülmektedir. Okulda öğrencilerin proje danışmanı öğretmen Tuba Dumlu Güler, “Bu yıl okulumuzdan 4 proje ile başvurduk, 3’ü derece aldı. Hatta bu derecelerimizde Türkiye birinciliği de Erzurum adına ilk derecemiz oldu” dedi. Ekolojik asansör projesi Zehra Heray ve Şeyda Dursun tarafından tasarlandı. Proje, çevreci bir proje olarak çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşüme katkı sağlamak düşünülerek yapılmıştır.


Projenin tasarımında görev alan öğrencilerden Şeyda Dursun proje hakkında şu bilgileri verdi:”Biz çöplerimizi çöp poşetleri ile kapının önüne bırakıyoruz. Bu çöpleri apartman görevlileri belirli saatlerde alıyorlar kapımızın önünden. Bu saate kadar istenmeyen birçok bakteri, küf üreyip çoğalıyorlar. Biz de bunun için binamızın dış cephesine eklentili bir asansör sistemi yaptık” diye anlattı. Ekolojik asansöre atık malzemeler gıda, plastik ve cam atıklar olarak ayrı ayrı toplanması düşünülmüş. Bu projenin faydası engelli, yaşlı ve hamileler için büyük kolaylıklar içermesidir. 




Ekolojik asansör projesinde görev alan öğrencilerden Zehra Heray ise projenin hayata kattığı kolaylıklarla ilgili,” Mutfak camlarımızın önlerine bir tabla yerleştirdik. Bu tablaya çöpümüzü bırakıyoruz. Engelli, yaşlı ve hamileler için büyük bir kolaylık. Çöpümüzü bırakıyoruz ve asansörü çağırıyoruz. Asansör geliyor, tabla çöpü asansöre deviriyor” dedi. Türkiye genelinde  “Sıfır atık Projesi”  ilk olarak Cumhurbaşkanlığı külliyesinden ve çevre bakanlığı ana binasından başlamış, 10 aylık atık durumu; 94 ton kağıt, 24 ton plastik, 5 ton cam, 3,4 ton metal, 4 ton organik atık olarak liste uzayıp gidiyor. Basit bir örnek verilirse 94 ton kağıt sayesinde 1699 ağacın kesilmesinin önlendiği bildirilmiştir. Bu projeye bu yönden bakıldığında ekonomiye, çevreye ne kadar faydalı olduğu görülmektedir. 


İlginizi çekecek yazılar: https://heybiliro.blogspot.com/2018/04/sfr-atk-projesi.html#more


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »