Milli Silah: Elektromanyetik Top

İbrahim Öztürk




Elektrik enerjisi ile mermi atabilen, bu konuda çalışmaları olan ASELSAN’ın yanında, Türkiyenin savunma Sanayisinde çalışmaları devam eden Yeteknoloji de aynı alanda milli silah elektromanyetik top geliştirdi. Bu alanda çalışma yapan 5 ülke olduğu bilinirken sadece saha testleri aşamasını geçebilen ABD, Çin, Türkiye olduğu bilinmektedir. Pakistan’ın da aralarında olduğu dört ülke bu silah için açık çek vermiş durumda, mermileri barut kullanmadan ses hızının 6 kat üzerinde bir hızla fırlatan ŞAHİ209, parayla alınamayacak bir teknoloji içeriğine sahip olduğundan Savunma Sanayi Başkanlığı gelen teklifleri çok titiz bir şekilde incelemektedir. 

ŞAHİ 209 elektro manyetik top için çalışmalara 2008 yılında başladıklarını söyleyen Yeteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Fazıl Hızal, “Bu silah ve savunma teknolojisi için dost ve müttefik ülkelerden ciddi ilgi var. Türk Silahlı Kuvvetleri teklifleri değerlendiriyor. Şahin 209 Blok1 için Savunma Sanayi Başkanlığı’yla tedarik anlaşması yaptık” dedi. ŞAHİ 209’un namlu uzunluğu 7 metre, mermi ağırlığı ise 1kilogram, ihtiyaç halinde 30 saniyede mermi atma kapasitesi 10 saniye ye indirilebilmektedir. 50 kilometreye kadar menzili olan elektromanyetik topun fırlattığı merminin yeni versiyonlarının geliştirildiğini, zırh delici özelliği bulunan mermilere tahrip maksatlı sistemlerin de eklendiğini söyleyen Hızal,

“İçine tahrip edici sistem ve materyallerin de konulduğu mermiler, ses hızının 6 kat üzerinde atış yapabiliyor. ŞAHİ 209, çok daha tahrip etme gücüne sahip. Sistemin yeni modelinin saha testleri de başarıyla gerçekleşti” dedi. Temmuz 2018’de resmi kabulu Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılarak Türkiye’nin ilk sahada test edilen elektromanyetik topu olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin ilk elektromanyetik topuna ŞAHİ 209 isminin verilmesinin altında yatan hikaye ise “ŞAHİ” Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul için yaptırdığı topun ismi verilirken, Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluşu olan M.Ö. 209’da düşünülerek, “ŞAHİ 209” ismi verilmiştir. Sistemin ucuz maliyetli olması, hava savunma görevlerinde de kullanılabilecek olması onu avantajlı kılıyor.  

Kaynak: TGRT Haber  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »