Geri Dönüşüm Robotu: RoCycle

İbrahim Öztürk


Geri Dönüşüm Robotu: RoCycle

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarında bir grup araştırmacının yaptığı çalışmalar neticesinde atıkları geri dönüşüme uygun hale getirmek için, cinsine göre ayırmak gibi işlevleri yapan bir robot geliştirdi. Atıklar bütün insanlığı ilgilendiren bir çevre sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğaya verdiği zararı en aza indirmek için yapılan çalışmalar, milyonlarca atığı geri dönüşüme kazandırmak insan gücüyle oluyordu. Bilim insanlarının çalışmalarıyla geliştirilen geri dönüşüm robotu: RoCycle’nin parmak uçlarında dokunmaya duyarlı sensörler yer almaktadır. Bu sensörler aracılığıyla robot, atığın boyutunu ve katılığının algılamasını sağlıyor. Durağan olan maddeleri ise yüzde 85 oranında doğru tahminle robot, taşıyıcı kayış üzerinde hareket eden cisimleri yüzde 63 oranında doğru ayrıştırabiliyor. 


Geri dönüşüm robotu: RoCycle, atıkları ayrıştırırken ilk önce elindeki gerilme sensörü kullanarak atığın boyutunu algılıyor. Sonra basınç algılayıcı sensörünü kullanarak atığı tutmak için gereken gücü hesaplarken, ölçümler robotun tutulan atığın hangi materyallerden yapıldığını anlamasını sağlıyor. 




Robotun dezavantajlarını, olumsuz özelliklerinden bahsedecek olursak, birbirinin içine geçen atıkları ayrıştıramaması. Örnek olarak robot, kutu içine geçen plastiği algılayamıyor. Daha doğrusu yanlış algılama ile plastiği kağıt olarak algılıyor. Şu an yapılan ayrıştırma işleminde parmak uçlarındaki sensörlerden faydalanılarak, elde edilen verilerle yapılan ayrıştırmanın  yanına kamera görüntüsü eklenerek, görsel verilerde ayrıştırmada kullanım amaçlanmaktadır. Geri dönüşümle atık malzemeyi, ekonomiye tekrar katma değer olarak kazandıran bu tür çalışmalar, yapay zeka ve robot teknolojisi dünyamızın korunmasına da katkı sağlamaktadır. Dünyaya sahip çıkalım, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakalım. 


Kaynak:  http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/geri-donusum-robotu-rocycle       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »