Milli Savaş Uçağı Paris Airshow’da

Hamza Aslan



Milli Savaş Uçağı Paris Airshow’da


Dünya’nın en önemli havacılık organizasyonlarından birisi olan Paris Airshow’da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat isteklerine cevap verecek şekilde çalışmalarını yaptığı, Milli Savaş Uçağını birebir ölçeklerde dış geometri modeliyle, motor yerleşimi, dahili silah yuvalarının yerleri, kokpit konsepti ana hatlarıyla bu fuarda sergilenecek. 17-23 Haziran’da gerçekleştirilecek fuara model’in yetiştirilmesi için yılbaşından itibaren yoğun ve detaylı bir şekilde çalışma yapılmıştır.


Fuarda sergilenen Milli Muharip Uçağı’nın Türk Savunma sanayisinin yerli ve milli imkanlarla geliştirilirken, bu projede TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), ROKETSAN ve ASELSAN gibi Türkiye’nin seçkin kuruluşlarının imzasını taşıyan mühimmat ve sistemler de aynı zamanda Paris Airshow’da sergilenecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan F-16 Savaş uçaklarının 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devre dışı bırakılacak. F-16 Savaş uçaklarının yerini Türkiye’nin yapacağı Milli Savaş Uçağı alacaktır. Türkiye 5.Nesil savaş uçağında olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknolojik sistemlerle donatılmış olarak yapmayı hedeflemektedir. 


5. Nesil savaş uçağını yapan ülkeler arasında yer alacak olan Türkiye, Milli Savaş Uçağı projesiyle ilk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilerek sonrasında eklenen yeni araçlarla uçak seri üretime geçilecek. Seri üretime geçilmeden önce hedeflenen 400 adetlik sipariş olmaktadır.  Milli Muharip Uçağı projesine ortak olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeyde görüşmeler devam etmektedir. Projede yer alan ülkelerinde aynı zamanda alıcı olmaları sağlanacak. Uçak için özgün motor, TR Motor tarafından geliştirilecek. Radar, Elektrooptik ve Bütünleşik İşlemci alanlarında gerekli destek ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından yapılacak. “Bazen şer gibi gözüken bir iş’te hayır vardır” derler. ABD tarafından bu günlerde dillendirilen F-35 Savaş uçağının Türkiye’ye verilmeyeceği söylenirken, 5. Nesil Milli savaş uçağının yapılmasının önemi daha iyi anlaşılmıştır. 


Kaynak: AA, TRT Haber                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »