Arabalarda Ağırlık Azaltma Zamanı





Arabalarda Ağırlık Azaltma Zamanı


Otomobil endüstrisinde senelerdir devam eden arabalarda ağırlık azaltma için çalışmalar sürüyor. Çalışmalar neticesinde büyük oranda alüminyum ve karbon fiber kullanımıyla ağırlık azaltma faaliyeti devam etse de ağırlığın kabloların bakır olması, bu yöndeki çalışmalar bakır kablolar yerine başka alternatifler üzerinde durmaya itiyor. Dünyada sıkılaştırılan küresel emisyon standartları, bir taraftan yeni eklenen güvenlik ve kolaylığı artırıcı özellikler ağırlığı artırıyor. Otomobil üreticilerine yakıt tüketimini azaltma, ağırlık azaltma yönünde baskı oluşturuyor.


Bu konuda yapılan çalışmalar ağırlıklarını daha alt seviyeye çekmek için genellikle iki çeşit malzeme seçeneği vardır. Bunlar alüminyum ve karbon fiber ancak bunun yanında günümüz arabalarında kullanılan diğer malzeme de bakır. Yeni üretilen otomobiller dahil tümünde bilgi ve eğlence sistemlerine kadar, sürücüye yardımcı olan sensörlere kadar her şey kabloyla bağlanmıştır. Yapılan çalışmalar ve alınan duyumlara göre otomobil üreticileri kabloyu başka bir alternatif malzeme ile değiştirmek istiyor. 




Kabloların yerine kullanılacak alternatif malzeme alüminyum karbon nanotüpleri görünüyor. Japonya merkezli Yazaki şirketi, bu yeni materyali Amerika’nın Kaliforniya şehrinde bulunan araştırma ve geliştirme yan kuruluşu YTC Amerika’ da araştırıyor. Günlük olarak kullanılan otomobillerde yaklaşık olarak 15-30 kilogram kadar bakır bulunuyor. Bakırın yerine alüminyum düşünülürse daha hafif olmasına rağmen iletkenliği az olduğunda ham olarak kullanımı uygun değil. 

Bu sebeple Yazaki şirketinin çalışmaları alüminyumu karbon nanotüplerle birleştirmek yönündedir. Bu sayede elektrikli otomobillerde, yüksek voltajlı batarya kablolarında kullanılabilir. Araştırmaların devamında başarı elde edilse de önemli olan bunu ticari olarakta yansıtabilmektir. Arabalarda ağırlık azaltma zamanı çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Azaltılacak her gramın önemi var bu da kabloların ağırlığını azaltmakla mümkün olacak. 
      

Kaynak: Webtekno      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »