Yerli Mühimmat Yükleyici Seyit Onbaşı




Yerli Mühimmat Yükleyici Seyit Onbaşı


Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava harekatları terörle mücadelede önemli bir yer tutmakta, hava harekatlarında büyük oranda yerli ve milli mühimmatlar kullanılıyor. Yerli ve milli mühimmatların uçaklara yüklemesinde, milli bomba yükleme aracı Seyit onbaşı kullanılıyor. Türkiye’nin milli bomba yükleme aracının isim hikayesinde, 276 kilogramlık top mermisini tek başına kaldırıp, namluya sürerek İngiliz zırhlısını batıran Çanakkale Kahramanı Seyit Ali Çabuk’tan yani seyit onbaşı’dan alıyor. Yerli mühimmat yükleyici Seyit Onbaşı, bir buçuk tona kadar bomba ve füze yüklemesi yapabiliyor. 




Türk hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan F-4, F-5, F-16 ve F-35 ler dahil tüm uçaklara, milli bomba yükleyici Seyit Onbaşı envanterdeki bulunan tüm bomba ve füzeleri hemen hemen taşıyıp yükleme yapabilme yeteneğine sahip. Önemli özelliklerinden birisi de yabancı muadillerinden farkı uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesidir. Milli bomba yükleyici seyit onbaşı, Kayseri’de 2. Hava Bakım Fabrikasında üretimi yapılırken, maliyetinden üstün özelliklerine kadar her şeyinde Türk mühendis ve işçilerinin emeği var. 




Kayseri 2. Hava Bakım Fabrikasında üretimi yapılan Seyit Onbaşı yabancı muadillerinden 280 bin dolar daha ucuza maledilmekte.Üretimi yapılan her Seyit Onbaşı için 400 bin doların yurt dışına çıkmasını engellemektedir. Hepsinden önemlisi ise terörle mücadelede başarının görünmeyen gizli unsuru olan lojistik destek, bu faaliyette yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. Seyit Onbaşı hakkında bilgi veren Sistem mühendisi Erkan Yüksel, “ Seyit Onbaşı bomba yükleme aracı farklı birliklerde aktif olarak kullanılıyor. 2023 yılına kadar toplam 60 adet daha imal edilecek. Toplamda 70 adet bomba yükleme aracı envantere girmiş olacak” dedi. Savunma sanayisinde yerli ve milli hareketi devam ederken ekonomiye katma değer sağlamasının yanında dışarıya olan bağımlılık bitiyor. 


Kaynak: TRT Haber / Seyit Taşdelen      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »