Hassas Görevlerin Güçlü Silahı MPT-55




Hassas Görevlerin Güçlü Silahı MPT-55 


Silah üretiminde köklü bir geleneğe sahip MKEK (Makina Kimya  Endüstrisi Kurumu), Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonunda başlatılan yerli ve milli silaha yönelik ihtiyaç duyulan piyade tüfeği üretimi olarak MPT-76 yapıldı, bu tecrübeler ışığında yüksek atış kabiliyeti, benzerlerine göre hafif ve etkili, meskun mahal gibi dar alanlarda kullanılan hassas görevlerin güçlü silahı MPT-55’i geliştirdi. 2017 yılından itibaren MKEK, seri üretime geçti. MPT-55 tüfekler 2018 yılından yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri , Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli istihbarat Teşkilatı ve diğer güvenlik birimlerinde kullanılmaya başlandı. MPT-55 piyade tüfeği, 5,56x 45 milimetre kalibreye sahip uzun ve özellikle meskun mahal gibi dar alanlarda kullanılabilen kısa namlu olmak üzere iki versiyon olarak üretilmiştir. 




Şu ana kadar 33 binden fazla uzun namlulu, 8 binden fazla kısa namlulu üretilen MPT-55’in güvenlik güçlerinin envanterine giren miktarı 41 bini geçmiş durumdadır. Ağırlığı 3 bin- 3bin300 gram olan tüfekle dakikada 850 atım yapan, yarı otomatik ve tam otomatik iki atış modu olan etkili menzili 400 metre iken maksimum menzili 3 bin 600 metreye ulaşan MPT-55, yüksek atış kabiliyeti, özgün, muharebe ortamında gece ve gündüz her türlü arazi şartlarında kullanılabilen, hafif ve etkili bir silah olması özelliğiyle etkili yeni nesil piyade tüfeği olarak göz kamaştırıyor.


Hassas görevlerin güçlü silahı MPT-55, üstün özellikleriyle meskun mahal çatışmalarında, komando birliklerinde kullanılabilen yeni nesil piyade tüfeğinin üzerine her türlü optik sistem takılabilmektedir. MPT-55, Şarjör çıkarma mandalı, mekanizma ayaklama mandalı ve emniyet mandalının hem sağ hem sol kullanım için çift taraflı olması silahı benzerlerinden ayıran üstün  özelliklerinden birisi olarak gösteriliyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »