Yerli Uçak Çeker Aracı Rahvan

Hamza Aslan



Yerli Uçak Çeker Aracı Rahvan


Türk mühendisleri tarafından tasarımı yapılan yerli ve milli uçak çeker aracı Rahvan her türlü hava şartlarında görev yapabiliyor. Rahvan her türlü iklim şartlarında görev yapma özelliğinin yanında terörle mücadelenin arka planındaki saklı unsurlarından birisi. Yerli ve milli uçak çeker aracı Rahvan F-16, F-4, CASA, Couger… Uçak veya helikopter, büyük ya da küçük demeden tümünü çekiyor. Rahvan, Kayseri’deki 2’nci Hava Bakım Fabrikasında, tümüyle tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılarak yine burada Türk işçiler tarafından üretimi yapılıyor. Yerli uçak çeker Rahvan’ın kullanım amacı; yoğun olarak terörle mücadelede kullanılan jetlerin üs içerisinde güvenle hareket ettirmek için kullanılıyor. 


Uçakları emniyetli ve güvenli bir şekilde bakım hangarlarına ve gerekli noktalara çekerek, uçakların yeni görevlere hazır hale getiriyor. Maliyeti 17 bin doları bulan Rahvan, 4x4 çekiş sistemi ve 6 yolcu kapasitesi ile ayrıca yüklü kamera sistemleri ile çekiş görevlerini başarıyla yerine getiriyor. Yerli uçak çeker Rahvan’ın, yabancı muadillerine göre de pek çok üstünlük barındırdığını söyleyen Kalite Güvence Teknisyeni Astsubay Kıdemli Başçavuş Ümit Nalçacı, “ Yabancı muadiller en fazla 45 ton çekme kapasitesine sahipken, bizim ki 60 ton çekmektedir. Ayrıca yabancı muadilleri 74 bin dolara mal olurken, biz 17 bin dolara mal etmiş bulunuyoruz” dedi. 
  




Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanıp, Türk işçileri tarafından üretimi yapılan yüksek manevra kabiliyetine sahip Rahvan hakkında bilgi veren Sistem mühendisi Erkan Yüksel, “ Üç ayrı tip yürüyüş sistemi var; Normal yürüyüş sistemi, yengeç yürüyüşü, belden kırma dediğimiz, bunun avantajları neler derseniz? Manevra kabiliyetinin yüksek olması ve daha etkin kullanılmasına müsaade etmesi” dedi.
  

Yerli ve milli uçak çeker Rahvan’ın üretimine 2012 yılında başlandı, 2012 yılından bu yana 90 Rahvan üretimi yapıldı. 2022 yılına kadar ise 47 adet daha üretimi planlanıyor. Yerli üretim uçak çeker aracının üretiminin yerli olması ekonomik kazanımları da beraberinde getirerek, ihtiyaç duyulan zamanlarda yabancılara olan bağımlılığı sona erdiriyor. Savunma sanayisinde başlayan yerli ve milli rüzgarının diğer alanlarda olmasını destekliyoruz. 


Kaynak: TRT Haber / Doğancan Aksoy                       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »