Mikroplastik İçiyoruz Dikkat!




Mikroplastik İçiyoruz Dikkat!


TRT Haber’in yayınladığı ve insan sağlığı için çok önemli olan belki haberimiz yok: “ Mikroplastik içiyoruz dikkat!” Hatta İngiltere merkezli Çevresel Bilim ve Teknoloji dergisinde yayınlanan araştırma ve bilimsel makaleye göre ortalama bir insan bir yıl içinde 74 bin 121 bin mikroplastik parçacığı farkına bile varmadan yiyor, içiyor ve soluyor. Ama makalede en dikkat çekici olan, en büyük tehlike plastik şişelenmiş sularda. Yaz döneminde uzmanlar insan sağlığı için bol bol su içmeyi tavsiye ediyor, bizde bol su tüketmeye çalıyoruz. Hatta yanımızda su şişelerini taşıyoruz. Acaba sadece su mu içiyoruz? Kullandığınız şişe plastikse, havada sıcak ise mikroplastik içtiğinizi biliyor muydunuz? 




Mikroplastik sadece plastik su şişelerinde mi bulunuyor? Ne yazık ki, plastik şişelerin haricinde kişisel bakım ürünlerinde, deniz ürünlerinde, sofrada kullandığımız şekerlerde ve tuzlarda hatta soluduğumuz havada bile bol miktarda mikroplastik parçacık bulunuyor. Mikroplastik insan sağlığına nasıl zarar verir? Bu konuda uzman görüşü, organlara zarar verebileceği ve bağışıklık sistemini etkilerken, insan sağlığına olan etkileri araştırılıyor. Hayatımızın her alanında mikro plastik parçacıklar maruz kaldığımıza göre ne yapmamız gerekiyor. 




En başta yapılacak olan mikroplastiğe maruz kalmamak için plastik ürün kullanmayı bırakmak gerekiyor. Kişisel kullanımda plastik kullanmayı bırakmak uzun vadede faydalı olacaktır. Diğer yapılacaklar paketlenmiş abur-cuburları, şişelenmiş suyu, ambalajlanmış meyve ve sebzeyi almayı kesebilirsiniz. Kişisel bakım ürünlerinde plastik içermeyenleri ve tekstil ürünlerinde ise doğal olanları alabilirsiniz. Her insan kendi sağlığını kendisi koruyabilir. Sağlığın en önemli unsurlarından birisi de doğal ve sağlıklı beslenmedir. 


Kaynak: TRT Haber/ Ali Burak Biber, Bertuğ Ulukan             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »