Türkiye’nin İlk Dijital Ameliyathanesi

İbrahim Öztürk



Türkiye’nin İlk Dijital Ameliyathanesi


Geleceğin meslekleri arasında da sayılan sanal gerçeklik hayatın her alanına girmiş bulunmakta, sanal gerçekliğin girdiği alanlardan birisi de sağlık sektörü.  İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk dijital ameliyathanesi kuruldu. İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinde kurulan Türkiye’nin dijital ameliyathanesinde doktor adayları eğitim almakta. Öğrencilerin eğitimlerinin kısıtlı olmasından yola çıkan İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi, Türkiye’nin sanal gerçeklik kullanan ameliyathane simülasyonunu, İstanbul Kalkınma Ajansının da desteğiyle kurdu.
   


Her öğrenci bütün ameliyatlara girme imkanı bulamadığına göre, kurulan dijital ameliyathane sayesinde öğrenciler sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak kendini her türlü tıbbi cihazın yer aldığı bir ameliyathanede bulabiliyor. Eğitim açısından çok faydalı olan sistemde öğrencilerin önünde bir hasta yer alıyor ve bu hastayı sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak hastayı ameliyat ediyor. Dijital ameliyathane sayesinde görselliğin eğitimde kullanımından hem öğretim görevlileri hem de öğrenciler sonuçlardan oldukça memnun. 




İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinde 3 Boyutlu Tıbbi ve Endüstriyel tasarım laboratuvarından sadece öğrenciler değil, akademisyenler de faydalanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Leyla Türker Şener, görselliğin eğitimde çok etkili olduğunu söylerken,” Görsel dökümanlarla, ürünlerle eğitim alan kişilerin yüzde 40 daha başarılı olduğu gözlemlenmiş. Dolayısıyla biz simülasyon ortamında bu operasyonları gerçekleştirmelerini sağlayarak cerrahi eğitime katkıda bulunacağız” dedi. İstanbul Kalkınma Ajansı da sanal gerçekliğin sağlık sektöründe büyük devrim olduğu görüşünde olduğunu bildirdi.


Kaynak: TRT Haber/ Süleyman Kaçmaz                   
               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »