Som-j Seyir Füzeleri Akıncı İHA’larda Kullanılacak




Som-j Seyir Füzeleri Akıncı İHA’larda Kullanılacak 


Antalya’da 22’incisi düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank pek çok konu hakkında açıklamalarda bulundu.  SOM-J füzeleri TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ve ROKETSAN ortaklığıyla F-35 müşterek Taarruz Uçağı için geliştirildi. Antalya Saklıkent’te düzenlenen Ulusal Gökyüzü Şenliğinde konuşan Varank SOM-J seyir füzelerinin F-35’ler için üretildiğini ancak bu füzeyi Milli Muharip Uçak ve Akıncı İnsansız Hava Aracında da kullanabileceklerini açıkladı:


 “Milli Muharip Uçak’ta kullanabiliriz. Baykar’ın geliştirdiği Akıncı İnsansız Hava Aracı( İHA) var. Bu İHA bir F-16’nın taşıyabildiği bütün mühimmatları taşıyabilecek. SOM-J’yi çok rahat bir biçimde Akıncı’ya entegre edip onun üstünden de kullanabiliriz. Bu kabiliyetin kazanılmış olması önemli. Bu tarz bir seyir füzesini dünyada 2 ülke geliştirdi. Dolayısıyla F-35 programında olan ülkeler bu tip bir seyir füzesi almak isterse biz çok rahat bir biçimde program dışında kalsak bile bu füzeleri satabiliriz” dedi. 
  

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Baykar’ın geliştirdiği Akıncı için,” Entegre edilecek mühimmatların çalışmaları devam ediyor, 2-3 ay içinde ilk uçuşu yapmayı planlıyorlar. Gelecek aslında insansız hava araçlarında. Bunun bir üst noktası artık savaşan İHA projesi, yani jet kabiliyetlerine sahip insansız savaş uçakları, dünya buna doğru gidiyor. Akıncı’nın savunma sanayimizde çok büyük bir çarpan etkisi olacağına inanıyorum” diye açıklamalarda bulundu. Anlaşılan F-35’ler için üretilen SOM-J seyir füzeleri Akıncı İHA’larda kullanılacak. 


Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/politika/milli-muharip-ucagina-f-35-fuzesi/1548597    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »