ASELSAN’dan MİLKAR/ Milli Karıştırıcı




ASELSAN’dan MİLKAR/ Milli Karıştırıcı


Günümüzde muharebelerin bir ayağı da Elektronik harp olduğundan Türk Silahlı Kuvvetlerinin elektronik taarruz kabiliyeti, yeni karıştırıcı sistemlerin devreye alınmasıyla güçleniyor. Bu kapsamda Savunma Sanayi başkanlığı ile ASELSAN arasında 2015 yılında başlatılan Mobil V/UHF Elektronik Taarruz Sistemi Projesi yani MİLKAR/ Milli Karıştırıcı- 3A3 projesinde çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığının İhtiyaçlarının karşılanması, farklı platformlarda V/UHF frekans bandında haberleşme yapan hedef muhabere sistemlerine “Elektronik Taarruz” uygulanması amaçlanmaktadır. 


V/UHF bandında, hedef haberleşme sisteminin engellenmesi, geciktirilmesi, yanlış bilgi iletimi gibi Elektronik Taarruzla dost birliklere taktik alanda avantaj sağlayabildiğinden terörle mücadele de, Suriye Harekat bölgesinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple yaşanan gelişmeler ışığında Elektronik harp desteğinin kesintisiz şekilde sağlanabilmesi için ASELSAN’dan MİLKAR/Milli Karıştırıcı sistemi tedarikine devam ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine proje kapsamında 11 sistem dahil edilirken yıl sonuna kadar da 4 sistemin teslimatı hedeflenmektedir. ASELSAN MİLKAR/Milli Karıştırıcı 3A3 sistemi, alt ve üst bant olarak iki araçta bulunurken ihtiyaçlara doğrultusunda tek araçta çözüm üretebiliyor. 


MİLKAR/ Milli Karıştırıcı 3A3 sistemi V/UHF bandında kullanıcıya çözüm üretirken, sürekli, ara bakışlı, hedef tetiklemeli olarak karıştırma yaparken, dost telsiz haberleşmesinin korunması için korumalı frekanslar/ frekans bantları belirleyebiliyor. 4x4 araç platformu üzerinde sistem şelteri ile iklimlendirme birimleri, antenler ve birincil güç kaynağı jeneratörü bulunmaktadır. Sistemin özelliği tüm muhteviyatı araç üzerinde taşınabilir olarak tasarlandığından, taktik alanda yüksek harekat kabiliyetine sahiptir. Görev sonrası ihtiyaca göre hızlı bir şekilde mevzi değiştirme yapabiliyor.  MİLKAR/ Milli Karıştırıcı 3A3 sistemi, kesintisiz çalışmayı destekleyen güç altyapısına sahip olması, taktik alanda hızlı kurulum ve toplanma ile beraber yüksek harekat kabiliyetiyle ve en önemlisi ise milli olmasıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacaktır. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Teknoloji                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »