İsmail Ebul-iz Bilim Merkezinde Çocuklar




İsmail Ebul-iz Bilim Merkezinde Çocuklar 


Şırnak’ın Cizre ilçesinde sibernetiğin ilk adımlarını atan, sibernetiğin babası kabul edilen El Cezeri adına açılan İsmail Ebul-iz Bilim Merkezinde çocuklar bilimle buluştu. Cizre’de açılan İsmail Ebul-iz Bilim merkezinde robotik kodlama öğreniyorlar. Geleceğin mesleklerinden kabul edilen robot teknolojisi ve yapay zekanın yolu kodlamadan geçiyor. Şırnak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mirza Çasım, Kaymakamlığın desteğiyle açılan bilim merkezinde 9 ay gibi bir sürede 15 bin çocuğu ağırladıklarını ve eğitim aldıklarını ifade etti:” Amacımız öğrencilerimizi bilimle tanıştırmak ve ilçemizde yetişen bilim insanı El Cezeri’nin icatlarını gelecek kuşaklara aktarmak” dedi. 




Bilim merkezinde El- Cezeri’nin yaptığı makinelerin maketlerinin sergilendiği ve El Cezeri’nin de Cizreli olduğundan bahseden Çasım,” Bilim merkezine köydeki öğrencileri de getiriyoruz. Hafta içi her gün, görevli 15 öğretici, ziyarete gelen öğrencilere kodlama eğitimi veriyor. Merkezde El Cezeri’nin torunları yetişiyor” dedi. Bilim merkezinde eğitime katılan öğrencilerden Zilan Budak eğitimle ilgili, “ Tatili bilim merkezine gelerek değerlendiriyoruz. Bilimsel olarak her şeyi öğrenmeye çalışıyoruz. Buradan çok memnunuz. Bize bu imkanı verenlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.


Bir çok projede sibernetiğin ilk adımını attığı ve ilk robotu yaptığı kabul edilen El Cezeri’nin isminin verilmesi El Cezeri kimdir sorusunu aklımıza getiriyor. Müslüman bilim adamı tam ismi Ebul iz İsmail İbni Rezzaz El Cezeri, Cizreden gittiği Diyarbakır’da Artuklu hükümdarının sarayında 32 yıl mühendis olarak çalışan, robotlar ve çeşitli düzeneklerle ilgili yazdığı kitabıyla tanınmıştır. Yazdığı kitabın 4 kopyası bu gün Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde, bir kopyası Süleymaniye Kütüphanesinin Ayasofya bölümünde bulunmaktadır. Açılan bilim merkezi sayesinde El- Cezeri’nin torunları robotik kodlama öğreniyor.


Kaynak: AA, TRT Haber                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »