TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak





            TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak


Almanya – Türkiye yapay zeka konferansı Almanya’nın Berlin şehrinde gerçekleşti. Konferansa üst düzey olarak Türkiye’den Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Almanya adına Ekonomi ve Enerji bakanı Peter Altmaier katıldı. Konferansta konuşan Varank, yapay zeka ve dijital dönüşüm alanında yaşanan gelişmelerin politikacıları da daha aktif, yenilikçi, iş birliğine açık ve çözüm odaklı olmaya ittiğini söyledi:


”2030 yılına geldiğimizde küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolarlık ilave katkı yapabilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu durum aynı zamanda yeni büyüme modelleri, yeni meslekler, verimlilik artışları ve zorlu rekabet koşullarını da beraber getirecek. Yapay zeka çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için küresel iş birliğine ihtiyaç var. Hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler gözetilerek dürüst ve adil eko sistemin oluşturulması gerekiyor” diye konuştu. 




Türkiye’nin yeni teknolojilerde merkez ülke olmak için tüm imkanlarını seferber ettiğini söyleyen Varank,” Dijital teknolojileri geliştiren firmaların, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerine destek programları ile yapay zeka ile ilgili alanlarda burslar veriyoruz. Ulusal araştırma kuruluşumuz TÜBİTAK, yapay zeka alanında teknoloji geliştirme ve uygulama faaliyetleri sürdürüyor” dedi. 


Türkiye’nin yapay zeka Stratejisini tamamlamak üzere olduğunu, sanayiden sağlığa, tarımdan enerjiye birçok alanda eylem planları olduğunu söyleyen Varank, “ Bu adımları yönlendirecek ve destekleyecek lider kuruma ihtiyacımız var. TÜBİTAK bünyesinde bir YAPAY ZEKA ENSTİTÜSÜ kurmayı planlıyoruz. Bu kurum, yapay zeka alanında çekirdek teknolojiler geliştirecek, akademide üretilen bilimsel çıktıları, kamu ve özel sektörün hizmetine sunarak bir köprü vazifesi görecek” dedi. Çok yerinde alınan bir kararla kurulacak bu enstitü sayesinde uzmanlaşmış iş gücünün artacağını, yapay zeka alanında söz sahibi bir ülke olacağını umuyoruz. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »