Milli SİHA Bayraktar TB2 Kendi Rekorunu Kırdı




Milli SİHA Bayraktar TB2 Kendi Rekorunu Kırdı


Türkiye’nin özgün tasarımlı ve milli olarak üretimi yapılan, Milli SİHA( Silahlı İnsansız Hava Aracı) Bayraktar TB2 Türk havacılık tarihinde yine bir ilke imza atarak kendisine ait olan 24 saat 34 dakikalık havada kalma rekorunu 27 saat 3 dakika ile en uzun süre uçan milli hava aracı olma rekorunu kırdı. Bu rekoru Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda yeniledi. 


Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan, terörle mücadelede kullanılan Türkiye’nin milli SİHA sistemleri, Baykar tarafından geliştirilerek teknik özellik bakımından, katıldığı operasyonlarda kendi sınıfında dünyanın en iyisi olduğunu ispat eden milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girerek terör örgütünün korkulu rüyası oldu. 2015 Yılında silahlandırılan İnsansız hava aracı TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel faaliyetlerde kullanılıyor.


Güvenlik kuvvetlerinin envanterinde 86 milli SİHA Bayraktar TB2 kullanılmaktadır.

Türk savunma sanayisinde ihracat kalemleri arasında yapılan anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA’lar, havacılıkta 100 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçaklarını üreten Ukrayna’ya ve sonrasında Katar’a ihraç edildi. Milli SİHA Bayraktar TB2’ler göklerde rekor yazıyor. Türk havacılık tarihinde 27 saat 3 dakika havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikte Türkiye irtifa rekoru kıran Milli SİHA, 100 bin saatlik uçuşla Türk havacılık tarihinde bu kadar uzun süre başarıyla Türkiye’ye hizmet eden ilk hava aracı ünvanını da kazandı. Milli SİHA Bayraktar TB2, Zeytin dalı harekatında 5 bin 300 saat uçuş ve sağladığı katkıyla harekata damgasını vurdu.


Türkiye, dünyada kendi SİHA’sını üreten 6 ülkeden birisi ve üç yedekli aviyonik sistemleri ile sensör mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip milli SİHA Bayraktar TB2’nin kanatlarında ROKETSAN tarafından üretilen füzeleri kullanırken, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapma kabiliyetine sahip bulunuyor. Milli SİHA Bayraktar TB2 yüzde 93 yerlilik oranına sahip, hedeflere karşı da “gör-ve-vur” özelliğiyle çözüm sunan sistem Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katmaktadır.


Kaynak: AA,  https://www.aksam.com.tr/ekonomi/milli-siha-bayraktar-tb2-100-bin-ucus-saatini-tamamladi/haber-982752               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »