Yerli ve Milli Makineli Tüfek PMT- 76




Yerli ve Milli Makineli Tüfek PMT- 76


Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), silah üretimi konusundaki tecrübesiyle tamamen yerli ve milli imkanlarla PMT- 76 platform makineli tüfek tasarım ve prototip çalışmalarını tamamladı. 2016 yılında başlattığı Ar-Ge çalışmalarıyla PMT- 76 Platform makineli tüfeği, 15 kalifikasyon testini başarıyla tamamladı. PMT- 76 Makineli tüfek 7,62 kalibreli ve araç üzerine monte edilecek şekilde tasarlandığını söyleyen MKEK Silah Fabrikası Müdür Vekili Ali Gümüş, “Tasarım çalışmaları yaklaşık 3 yıl sürdü. Tüfeğin parçalarının tamamı hiçbir destek alınmadan fabrikamızda üretildi. İlerleyen zamanlarda yoğun seri imalat sürecine başlandığı zaman da fabrikamız imkanları ve alt yüklenici desteğiyle seri imalatı gerçekleştireceğiz” dedi.



PMT- 76 platform makineli tüfeğin 15 testten başarıyla geçtiğini, mukavemet atışında 18-20 bine kadar tek namluda atış yaptığını ve prototip olarak 4 adet ürettiklerini anlatan Gümüş, “Şu anda 10’a yakın silah yapıyoruz. Bunları prototip olarak düşünebiliriz. Bu 10 tüfekle tekrar 35’e yakın kalifikasyon testlerini icra edeceğiz. Bu testler bittikten sonra İnşallah seri imalata geçmeyi planlıyoruz. Silahımız FN platform makineli tüfeğin muadili bir silahtır. Teknik özellikleri olarak tüfeğin ağırlığı 12 kilogramdır. 100 metrede elde ettiğimiz dağılım 15 santimetre civarındadır. Dakikada 600 ile 900 arası ayarlanabilir atım yapma imkanımız mevcuttur. Namlu boyu 547 milimetredir. Bu tüfeğimizle etkili menzil olarak 800 metreye kadar atış yapabiliyoruz” dedi. 




Eylül ayı sonuna kadar prototipleri bitecek olan PMT- 76 Platform makineli Tüfeğinin ilk etapta 500-750 arası üretim yapmayı planladıklarını söyleyen Gümüş,” 35 kalifikasyon testi için Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı başta olmak üzere yazışmalarımızı yapacağız. Onlar bir heyet olarak gelecekler ve bunlarla beraber eylül ayının sonunda biz hazırız diyeceğiz. Onlar heyet olarak toplandıktan sonra biz testlerimize başlayacağız. Bizim tahminimiz 2 ay kadar test süreci olacak. Test sürecinin sonunda da seri imalat ve sipariş süreçleri başlayacak” diye anlattı. Yerli ve milli silahımız PMT- 76 Makineli tüfeğin tamamen kendi imkanımızla, üretiminin yapılması, ülkemiz adına gurur verici bir durum ve ayrıca ekonomiye katma değer sağlayacak gibi görünüyor.


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »