İkinci El Telefonlardaki En Önemli Tehlike

Yazar: Alper Tunga




  . Bilgisayar teknolojisi olsun veya Cep telefonu teknolojisinde ileri seviyede mesafe alınsa bile piyasaya, kullanıcılara o an ki gelişmiş şekliyle sunulmamıştır. Teknoloji parça parça sunularak öncelikle ticari kazanç amaç edinilmiştir. Her cep telefonu piyasaya sürüldüğünde bir grup kullanıcı da telefon değiştirmeyi alışkanlık haline gelmiştir. Akıllı telefonlar değiştirilirken eski kullandıkları telefonları fabrika ayarlarına döndürerek, sıfırlayıp ikinci el telefon olarak satılmaktadır. Fabrika ayarlarına döndürüldüğünde üzerindeki veri, fotoğrafların silindiği onlara ulaşılamayacağı düşünülmektedir. Ne yazık ki yanıldıkları nokta da tam burasıdır.

Geçenlerde dev bir güvenlik şirketi piyasadan topladığı ikinci el telefonlar üzerinde yaptığı araştırmada geri getirme veya geri dönüştürme programları ile silinmiş fotoğraf ve verilere ulaştığını açıklamıştır. Fabrika ayarları ile formatlanan telefonlarda eski sahiplerine ait çıplak ve mahrem fotoğraflara ulaşılmıştır. Bu fotoğrafların bir kısmı selfie olarak çekilmiş veya bir başkası tarafından çekilmiş olması ve bazı yazışma, mesajlara da ulaşılması telefonların ikinci el olarak satılmadan önce hafızasının daha güvenli şekilde silinmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. 
   
İkinci el telefonlarda güvenlik firmasının yaptığı araştırma sonuçlarından bahsedecek olursak:

. Yapılan çalışmalarda ikinci el telefonlarda yaklaşık 50 bin fotoğrafı geri getirmeyi başarmış olmalarıdır.

. Geri döndürülen fotoğrafların 780’nin kadın telefon kullanıcı olması, kendi özçekimleri yani selfie ile olan çıplak fotoğraflar, 300’ü ise erkek kullanıcıların çıplak fotoğraflarından oluşması işi ilginç kılmaktadır.

. Diğer araştırma sonucu da özel yazışmaların olması, aile fotoğraflarına ve SMS’lerinde ele geçirilmiş olmasıdır.

Yapılması gerekenler nelerdir?

. İkinci el telefonlarda önemli tehlikeyi bertaraf edip onu nasıl satabiliriz. İkinci el telefonlar için “güvenli silme” uygulamaları bulunmaktadır. “Güvenli silme” uygulamaları farklı standartlarda bir dosya üzerine belki de on defa başka dosya yazarak asıl istenmeyen veri ve asıl dosyanın gelmesini bir daha dönüştürülmeyecek şekilde silinmesini sağlamalısınız. Gizlilik arz ediyorsa telefonunuzun ikinci el piyasasına düşmesini engelleyin. Kendiniz muhafaza edin.

. Cep telefonunu satarken mutlaka satış belgesi düzenleyin. IMEI telefonun kimliği olduğuna göre bu kimlikte sizin üzerinize kayıtlı ise satış belgesi üzerine bu IMEI numarasını yazın. Her hangi bir kötüye kullanımda IMEI elektronik kimlik bilgisinden satan kişiye yani size ulaşılacağını unutmayın. Eğer ikinci el telefonu siz alma durumunda kalmış iseniz aldığınız telefonda haberiniz olmadan bir bylock uygulaması yüklü olabilir. Dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. İkinci el telefon almak zorunda kalmış iseniz fabrika ayarlarına döndürmeyi ve format atmayı unutmayın.                               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »