DARPA Nedir? Merak Edilen Projeleri

Yazar: İbrahim Öztürk



Yapay zeka, dijital teknoloji, hackerlik derken bunlara ilgi ve alakası olanların karşısına zaman zaman çıkan isim DARPA olmaktadır. DARPA nedir? DARPA’nın açılımı Defense Advanced Research Projects Agency yani Türkçe karşılığı İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı demektir. Kuruluş amacı isminden de anlaşılacağı üzere teknolojik gelişmelerde lider kuruluş olarak, Amerika’nın ulusal güvenlik projelerine yatırımlar yaparak, ülkesinin bir adım önde olmasını sağlamaktır. DARPA yaptığı projelerle inanılmaz işlere imza atarak günlük hayata yansımasını sağlamıştır. GPS cihazı, İnternet sayabileceğimiz projelere örnektir. DARPA’nın merak edilen projelerine bir göz atalım.

ACTUV

ACTUV açılımı Asw Continuous Trail Unmanned Vessel karşılığı durmaksızın giden insansız gemi projesidir. Bu insansız geminin yapılma amacı denizaltılara karşı drone olarak savunma görevi icra etmektir. Geminin özelliği sensörler sayesinde tek bir insana bile ihtiyaç duyulmamasıdır. Üzerindeki ileri teknoloji ile tüm sahil boyunca gözetleme ve devriye hizmeti yaparak yani durmaksızın hareket ederek düşman gemilerinin girişini önler.


Warrior Web

Askeri techizatın bir asker için mecburen taşınması gerektiğinde savaş alanında daha hızlı hareket ve esneklik için geliştirilen projenin adı Warrior Webtir. Warrior Web askeri bir kıyafet olup vücudu sarması, esnekliği, yumuşak malzemeden dolayı fazla ağırlık bile olsa eklemlere sağladığı destekle beli ve sırtı koruyor.


XS-1 Uzay Uçağı

Bu konuda çalışmalarıyla tanınan Space X’in yanında DARPA da oldukça iddialı bir şekilde tekrar kullanılabilir kendi roketlerini geliştirmektedir. 2020 yılı için yapılan roketlerin uçuş planları şimdiden yapılmış olarak 1300 kg’lık her on günde bir uzaya gönderilmesi ve Ar-Ge’ye ayrılan bütçe her uçuş için 5 milyon dolardır.


Dragon Dream

Yüksek tonajlı kargo taşıma uçağı projesi olup, yarı esnek gövdeli bir hava aracı olarak test uçuşunuda başarıyla tamamlamıştır. 2013 yılında yapılan model uçağın boyutları büyütülerek bir gemi gibi 500 tonluk yük taşıyabilecek kapasitesi hedeflenmiştir. Projedeki ortağı Worlwide Aeros Corp uçak şirketi olup silah intikalinde kullanılacak hava gemisi yapılmak istenmektedir.


Projeckt FALCON

Uçak hızları özellikleri açısından önemlidir. Yüksek hıza ulaşmak sonrasında elde edilen süpersonik hızla belli bir zaman diliminde gidebilmek çok zordur. Bu projenin amacı hipersonik teknoloji sayesinde yani yapılacak Falcon hipersonik teknoloji uçağı sayesinde dünyanın her yerine bir saat içinde gidebilmektir. Şu ana kadar planlanan test uçuşları teknik nedenlerden dolayı iptal edilmiştir.


Ground Aracı 

Zırhlı araç olarak İnsansız Kara Aracı olarak üzerindeki son teknoloji kamera sistemleri ile uzaktan kumanda edilebilen sensörler sayesinde tam bir gözetleme ve keşif aracıdır. Yeni modellerinin üzerinde silah sistemleri de eklenmiştir.


Brain Projesi

İnsan beyni ve bilgisayarı algoritmik olarak birleştirmek, yapay zeka üzerine çalışmalarına verilen projenin adı Braindir. Projede çalışan geniş bir kitledir. Üniversiteler, facebook, nörobilim uzmanları ve teknoloji firmaları bulunmaktadır. Projenin amacı insan beyninin sırrını çözmek ve Alzheimer gibi hastalıkları da tedavi edebilmek olduğundan değerli projedir. Hatta yapay zeka ile ilgili ödüllü yarışmalar düzenlenmektedir. 

    
Robotik İniş Takımı

Helikopterler için iniş yapacakları yerin düz olması gerekmektedir. Bu projedeki amaç düz olmayan, hatta hareket halindeki bir yüzeye de iniş yapabilmektir. Bu konuda yapılan çalışmalar da minyatür helikopterlerle gerekli başarı sağlanmış olup gerçek test uçuşu 4 kişilik bir helikopterle yapılması planlanmaktadır.


Kendini Onaran Evler

DARPA yeni nesil için belki de geleceğin yeni mesleğini gençlere sunmaktadır: “Yaşayan materyaller mühendisliği” adı altında yeni bir program başlatmış bulunmaktadır. Bu projenin amacı duvar ya da evde oluşabilecek çatlakları kendi kendini onaran materyalleri oluşturabilmektir. Yaşayan materyallerin birbirine tutunarak çatlakları tamir etmesi üzerine çalışılan projelerdendir.


Amerika'da DARPA bir çok kuruluşla doğrudan bağlantılıdır. NASA dahil bir çok kuruluş DARPA’ya bağlı kuruluşlardır. Ülkemizde DARPA’nın yaptığı bu çılgın projeleri devlet tarafından desteklenen TÜBİTAK gibi kurumlar yapmaktadır. Devletin milli ve yerliye faaliyetlerin tümüne verdiği destek dolayısıyla yukarıdaki çoğu projenin çalışması yapılarak başarı da sağlanmıştır. Silahlı ve silahsız İnsansız Hava Araçlarında sağlanan başarı ve bu alanda söz sahibi ülke konumuna gelmemiz ileri teknolojik çalışmaların önemini ortaya koymaktadır. Afrine yapılan Zeytin Dalı Harekatı da göstermiştir ki kendi teknolojimizi, mili ve yerli silahlarımızı geliştirmemiz gerekmektedir. Ar-ge çalışmalarına daha çok bütçe ayırarak çılgın ve muhteşem projeleri geliştirmeye  ihtiyacımız var.      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »