Oruçluyken Spor Yapılır mı?

Yazar: Erol Yıldız





İnsanın bazı konularda tavsiyelerde bulunması için o konuda bilgi sahibi olması ya da araştırma yapmış olması gerekir. Üçüncü şık olarak uygulamada bizatihi yaparak, tecrübe ederek bilgi sahibi olması gerekir. Bu arada yapılan sosyal bir deneyden bahsetmeden geçemeyeceğim. New York’un  en işlek caddesinde her tip insana rastlamak mümkündür. Bir paket bedava pizza giyimi düzgün bir kişiye verilir. Paketi alan şahıs yoluna devam eder. Sonra deneyde görevli kişi gidip, çok aç olduğunu bir parça pizza vermesini ister. Aldığı cevabı merak ettiniz değil mi? Ne yazık ki bir parça pizza alamaz. Sokaklarda yatıp kalkan evsizlerden birisine bir paket pizza verilir. Aynı şekilde görevli kişi çok aç olduğunu belirtip bir parça pizza ister. Yanıtının ne oldu biliyor musunuz? “Pizzayı gel beraber yiyelim.” Bu sosyal deneyden ne anladık. Bir atasözümüz var:” Tok, açın halinden anlamaz.”  Oruç tutmanın sosyal olarak faydası açlık çeken insanın halinden anlamaktır. Dünyadaki muhtaçlara en fazla yardım yapanın TİKA, Vakıflarıyla, STK (sivil toplum kuruluşları) ile Türkiye olduğunu biliyor muydunuz?

Her ne kadar konuyu biraz dağıttım ama orucun sosyal faydasını anlatmadan geçemedim. Oruçlu iken spor yapmayı bende tecrübe ettim. Oruçluyken spor yapılır mı? Sorusuna yanıtım: Evet, Oruçlu iken öncelikle önemli bir hastalığınız yoksa spor yapabilirsiniz. Anlatacağım şekilde günlük sporumu yapıyorum ve zorlanmıyorum. Oruçlu ikende spor yapılabileceğini paylaşmak istedim. İftara yaklaşık 1,5-2  saat kala spor yapmaya başlayın. Spor bitiminde iftar girmiş olacaktır. Dolayısıyla susuzluk çekmeden sporda kaybettiğiniz suyu almış olacaksınız. İftarda yiyeceğiniz gıdalarıda protein ağırlıklı seçmelisiniz ki, kaslardaki parçalanmadan sonra amino asitler görevini yerine getirebilsin. Spor yaparak formda kalırken beslenmenin önemini de belirtmeliyiz. Formda kalmak ve sağlıklı olmak için beslenme ve spor birbirinden ayrılmaz ikiz kardeşler gibidir.



Spora esneme ve ısınma hareketleri ile başlayın. Başınızdan başlayarak, boyun, omuz, bel, eklemlerle  yani  başka bir deyimle “tepeden tırnağa ısınma ve esneme” hareketlerini mutlaka yapınız. Sonra dambıllarla en az 12 tekrar ve 3 set halinde bir kas grubunu çalıştırın. Örnek verecek olursak ayakta dambıllar elimizde kilosunu kendinize göre seçin. Eller yanda, dambıllar yandan vücudun ön kısmına gelecek şekilde kaldırılarak,dirsekler yere paralel olacak şekilde bu hareketi 12 tekrar yapın bir dakika dinlenme sonrası tekrar 3 sete tamamlayın. Bu şekilde yapacağınız sporda her gün üç kas grubunu çalıştırın. Oruçluyken de spor yapılır. Oruçlu olmak spora, spor yapmak oruç tutmaya mani değildir.  Sağlık problemi olanlar doktoruna mutlaka danışmalıdır.     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »