Çocukların Oyun Oynamasının Zeka Gelişimine Etkisi Var mı?

Yazar: Yıldız Eryıldız




Her anne babanın en değerlisi, gözünün nuru çocuklarıdır. Öyle ki onları büyütürken peşlerinden koşarak yemek yediren anneler ya da büyük anneler hiçte az değildir. Çocuklarımızın iyi beslenmesi, uyku saatleri gibi konulara çok dikkat ederiz. Yeme içmesi, uyku saatleri kadar önemli olan beyin ve ruh gelişimini atlamadan bu konuda yapılması gerekenleri bilmeliyiz. Doğuştan itibaren sağlıklı olan her çocuk bir milyar nöron hücresi ile dünyaya gelir. Beyin gelişimi on sekiz yaşına kadar devam eden bir faaliyettir. Beyin gelişiminde beslenmenin önemi de yadsınamaz.

Sağlıklı olan bir milyar nöronla doğan her çocuk için gerekli beyin gelişiminin sağlanması, ailenin doğru yönlendirmesi ve eğitim psikolojisiyle ve çevresel faktörlerle direk alakalıdır. Makalemizin başlığında olduğu gibi çocukların oyun oynamasının zeka gelişimine etkisi var mı? Sorusunu pek çok ailenin kendi kendine sorması gerektiğini düşünüyorum. Zeka gelişimi ile ilgili oynadığı oyun ve oyuncakların direk bağlantısı olduğunu unutmayın. Çocuklara bazen annelerin yaptığı mini programlarda “şu saatte uyumalı”, “şu saatte beslenme saati” diye yapılan programa “oyun saati de” eklenmelidir. Uyku ve beslenme çocuğun gelişimi için ne kadar önemli ise çocukların beyin ve ruh gelişiminde oyun ve oyuncakların önemi de o kadar büyüktür.

Çocuklarla ilgili yapılan bilimsel araştırmada: “Çocuklar günde 2 saat 30 dakika oyuncakla oynuyor. Ayda ortalama 1-2 oyuncak alınıyor. En çok oyuncak alınma zamanı karne günü veya doğum günü oluyor. Oyuncak alınma noktaları ise oyuncak mağazaları olmaktadır. Çocukların en sevdiği oyuncaklar sürpriz oyuncak olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklar için en faydalı oyuncaklar “tak, birleştir veya Lego” tabir ettiğimiz oyuncak türüdür. Bu tür oyuncaklar çocukların ilgisini çekmekle beraber, zeka gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Anne ve babanın çocukları ile oyun oynamak için mutlaka zaman ayırmaları, yeme içme kadar önemli olan sevgi ve şefkate ihtiyacı olduklarını tekrar hatırlatalım. Televizyon ve tablet türü teknolojik cihazlarından uzak kalması için tak birleştir ve Lego türü oyuncaklarla oynaması faydalı olacaktır.

Oyuncak deyip geçmeyin! Oynayacağı oyunların onların zeka ve sosyal gelişimlerini tamamlayacağını, özellikle sosyalleşme ve bir şeyler geliştirmeye yatkınlıklarını artıracağını unutmadan oyuncak seçerken dikkat edin.
Oyun oynamak, yeme içme kadar önemli olup çocuklar için ihtiyaçtır. Sök-tak ve demonte oyuncakların her çocukta uyandıracağı ilgi, zeka  gelişimlerine sağlayacağı katkı göz ardı edilmemelidir. Oyun çocukta kimlik duygusunun gelişmesine yardımcı olur. İleride “keşke şunu yapsaydım” diye pişmanlık yaşamamak için gözümüzün nuru çocuklarımızın gelişimlerini tamamlamasına yardımcı olalım.  Bu arada beyin gücü nasıl geliştirilir adlı makale de bu konuda daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz. Bakmanızı öneririm.

 https://heybiliro.blogspot.com/2018/03/beyin-gucu-nasl-gelistirilir.html#more            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »