ODTÜ’LÜ MÜHENDİSLERDEN KIYAFETLERİ ISITAN NANOTEKNOLOJİ

Yazar: Alper Tunga




Amerika’yı bir adım öne götürmek için çılgın projeler ve sıra dışı çalışmalarla adından söz ettiren NASA gibi bir çok kuruluşun bağlı olduğu DARPA(Defense Advanced Research Projects Agency) çalışmaları arasında olan Warrior Web askerler için geliştirilmeye çalışılan nano kıyafetlerle ilgili projeye hayran olmuştum. Aynı bu projeyi çağrıştıran ODTÜ’lü mühendislerin geliştirdiği nano malzemelerden üretilen kıyafetlerin ısıtılması ile ilgili çalışmalar milli ve yerli olması hasebiyle çok değerlidir.

Bilindiği gibi 1 ile 100 nanometre (nm) aralığında bulunan malzeme ve materyallerin kullanımıyla ortaya konulan teknolojiye nano teknoloji denir. Saç telinden iki bin kat, daha ince olan nano teknoloji ile ortaya konulan -20 derecede 8-16 saat sıcaklığını koruyacak ceket ve ayakkabı geliştiren projenin başında ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan bulunmaktadır. Doktora öğrencileri Doğa Doğanay ve Şahin Çoşkun proje ekibindeler.
Gümüş nanotellerin üretimine TÜBİTAK destekli olarak 2010 yılında başladıklarını ve bu projenin tamamlanmasından sonra uygulama sahasına geçtiklerini anlatan Doç.Dr. Ünalan, uzun çalışmalar sonucu bu günkü projeyi geliştirdiklerini belirtti.

 Teknoloji hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ünalan şunları söylemiştir: “ ABD ordusuna bağlı bir askeri araştırma merkezi de gümüş nanoteller ile askeri amaçlı eldiven, mont ve yelek gibi ekipmanları geliştirmeyi hedefliyorlar. Bizimde düşündüğümüz bu ısıtılabilir kumaşların askeri uygulaması olabileceği yönünde. Bu amaçla prototipler geliştirmeye başladık. Sivil kullanımda ise maç izlemeye giden bir taraftar tribünde üşümemek için bu kumaşlarla üretilmiş ceketleri, ceplerinde taşıdıkları şarj edilebilir piller ile ısıtarak maçın sonuna kadar kullanabilecek. Geliştirdiğimiz teknoloji, kumaşın özelliğini değiştirmediği gibi kumaşın esneklik,  nefes alınabilirlik gibi faktörlerini etkilememesi büyük avantaj sağlayacaktır. Metal teller ve karbon fiberler kullanılarak ısıtılan ürünlere göre daha küçük piller ile daha uzun süre çalışabilen ve daha hafif ısıtıcıların üretilmesini mümkün kılacak”



Ekip olarak katıldıkları katıldıkları ODTÜ Teknokent yarışmasında “Yeni fikirler Yeni İşler” yarışmasında birincilik ödülü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı özel ödülünü kazanmışlardır. Geliştirdikleri bu nano teknolojisi uygulamalarını ayakkabı tabanına uygulanabilirliğini incelediklerini, bu konuda çalışma başlattıklarını belirten Ünalan, bu çalışma ile ilgili Türk ve Uluslar arası patent başvurusu yaptıklarını ifade ettiler.

Milli ve yerli projeleri devlet ve millet olarak destekliyoruz. Devletimizin başlattığı sağlıktan savunma sanayiye her alanda yapılan bu çalışmalar büyük devlet, süper güç olmak için gerekli olduğuna inananlardanım. Bu ülkede bir zamanlar Nuri Demirağlar, Vecihi Hürkuşlar gibi ülkesine hizmet etmeye çalışanların, değeri bilinmeyip önleri kesildiği düşünülürse, Türkiye başlattığı bu milli ve yerli hamlesiyle geleceğin büyük devleti ve süper gücü olmaya adaydır.   

Kaynak: TRT Haber, Türkiye Gazetesi                                              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »