Sütün Fayda ve Zararları Nelerdir? Merak edilenler

Yazar: Yıldız Eryıdız



İnsanlık tarihinde süt insanlar için her zaman temel gıdalardan olmuştur. Süt kendi başına tüketildiği gibi süt ürünleri ile ayrı bir damak zevki oluşturmuştur. Anadolu’da Sümerlerde bazı eserlerde süt ile ilgili bulgulara rastlanmıştır. Sütün kullanım alanı çok fazla, yoğurt yapımından, peynir ve bir çok tatlı çeşidinin yapımına kadar yelpaze geniştir. En çok tüketilen inek, keçi ve koyun sütüdür. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre keçi sütü, anne sütüne en yakın olanıdır. Yeni doğan çocuğun anne sütünü alması çok önemlidir. Bağışıklık açısından, çocuğa sağlık yönünden anne sütü de çok değerli olduğundan ayrı bir inceleme konusudur.

Sütün Faydaları Nelerdir?

. Sütle ilgili yapılan bilimsel çalışma yaklaşık yirmi yıla yakın bir zamanda, iki bin kişinin günlük iki bardak sütü düzenli olarak tüketimi sağlanarak yapılan gözlem sonucu göstermiştir ki, bu kişilerin bağırsak sorunları olmadığı ve bağırsak kanserine yakalanmadıkları, korundukları ortaya koymuştur.

. Çocukların gelişimi ve büyümesinde çok faydalıdır, yaşlılarda ise kemik erimesini önleyen temel bir gıda olarak süt önemli bir besindir.

. Fitness yapanlar için kasları güçlendiren bir protein deposudur. Bir insan için bir litre süt günlük protein ihtiyacının %20-25’ini karşılar.

. Yatmadan önce içilen bir bardak süt daha kolay uykuya dalmanıza, rahat bir uyku uyumanıza sebep olur.

. Vücutta hücre yenilemesi, beyinin yaşlanmasını önlemesiyle dengeli beslenme listesinde mutlaka olması gereken bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır.

. Yapılan bilimsel çalışmalarda ispatlandığı üzere genel anlamda sindirim sistemi, mide rahatsızlıkları ve bağırsaklara iyi gelir. Kalsiyum yönünden zengin olması diş çürümelerininde önüne geçer ve önler.

. Süt vitamin açısından incelendiğinde tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde A, B, C, D, E vitaminlerini bulundurur. Bu vitaminlerin insan için ne kadar değerli olduğunu düşünürsek günlük süt tüketimi düzenli olmalıdır.

. Kadınlar menopoza girdiğinde en çok kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Zamanında düzenli olarak süt tüketenler oluşacak olan kemik erimesinden daha az etkilenirler. Önemli olan menopoza girmeden düzenli süt tüketimidir.

. Zayıflamak için diyet yapanların diyet listesinde bulundurmaları gereken süt, içeriğinde bulundurduğu minareler sayesinde hızlı yağ yakımına sebep olur.

Sütün Zararları Nelerdir?

. Her şeyde olduğu gibi aşırı ve fazla süt tüketimi insan sağlığı için bazı problemleri beraberinde getirerek vücut dengesini bozacaktır. Aşırı tüketimde vücutta oluşan asidik maddeler böbrekler ulaşmadan atılması için biyolojik reaksiyonlar oluşabilir. Aşırı alınan sütün oluşturacağı asidik maddeler böbrek için sorun teşkil eder.

.  Günümüzde İneklerin fazla süt vermesi için genetikleriyle oynanmış büyüme hormonu ineklere verilmesi, bu tür sütlerin içimi kanda insülün seviyesini artıracaktır. İnsülün seviyesi artırımının sürekli olması pankreası zorlayacaktır. Yani yine aşırı tüketim sağlık yönünden  soruna neden olacaktır. Genetiğiyle oynanmış besinlerin tehlikesi kansere neden olan en önemli faktörler arasında gösterilmesidir.

. İnek sütü protein bakımından zengindir. Protein bakımından olan bu zenginlik küçük yaşlarda olan çocuklar için her ne kadar kemik gelişimi açısından çok faydalı olsa da, dikkat edilmesi gereken durum aşırı tüketimdir.

. Yüksek ısı uygulaması ile paketlenen yani pastörize sütlerin raf ömrü uzamasına karşın içerisinde yararlı olan bakterilerinde yok olmasına sebep olduğu bilinmelidir.

. Sütün sebep olduğu hastalıklar Brucella ve Tüberkülozdur. Bu hastalıkların tehlikeli olması sebebiyle, sütün alındığı yerin hijyen ve sağlık açısından güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Bu makalemizde sütün faydaları ve zararları nelerdir? merak edilenleri anlatmaya çalıştım. Başka bir makalemizde anne sütünü anlatalım. Umarım faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın.                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »