Yazar: Yıldız Eryıdız
İnsanlık tarihinde süt insanlar için her zaman temel
gıdalardan olmuştur. Süt kendi başına tüketildiği gibi süt ürünleri ile ayrı
bir damak zevki oluşturmuştur. Anadolu’da Sümerlerde bazı eserlerde süt ile
ilgili bulgulara rastlanmıştır. Sütün kullanım alanı çok fazla, yoğurt
yapımından, peynir ve bir çok tatlı çeşidinin yapımına kadar yelpaze geniştir.
En çok tüketilen inek, keçi ve koyun sütüdür. Son zamanlarda yapılan
araştırmalara göre keçi sütü, anne sütüne en yakın olanıdır. Yeni doğan çocuğun
anne sütünü alması çok önemlidir. Bağışıklık açısından, çocuğa sağlık yönünden
anne sütü de çok değerli olduğundan ayrı bir inceleme konusudur.
Sütün
Faydaları Nelerdir?
. Sütle ilgili yapılan bilimsel çalışma yaklaşık yirmi
yıla yakın bir zamanda, iki bin kişinin günlük iki bardak sütü düzenli olarak
tüketimi sağlanarak yapılan gözlem sonucu göstermiştir ki, bu kişilerin
bağırsak sorunları olmadığı ve bağırsak kanserine yakalanmadıkları,
korundukları ortaya koymuştur.
. Çocukların gelişimi ve büyümesinde çok faydalıdır,
yaşlılarda ise kemik erimesini önleyen temel bir gıda olarak süt önemli bir
besindir.
.
Fitness yapanlar için kasları güçlendiren bir protein deposudur. Bir insan için
bir litre süt günlük protein ihtiyacının %20-25’ini karşılar.
. Yatmadan önce içilen bir bardak süt daha kolay uykuya
dalmanıza, rahat bir uyku uyumanıza sebep olur.
. Vücutta hücre yenilemesi, beyinin yaşlanmasını önlemesiyle
dengeli beslenme listesinde mutlaka olması gereken bir besin olarak karşımıza
çıkmaktadır.
. Yapılan bilimsel çalışmalarda ispatlandığı üzere genel
anlamda sindirim sistemi, mide rahatsızlıkları ve bağırsaklara iyi gelir.
Kalsiyum yönünden zengin olması diş çürümelerininde önüne geçer ve önler.
. Süt vitamin
açısından incelendiğinde tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde A, B, C, D, E vitaminlerini
bulundurur. Bu vitaminlerin insan için ne kadar değerli olduğunu düşünürsek
günlük süt tüketimi düzenli olmalıdır.
. Kadınlar menopoza girdiğinde en çok kalsiyuma ihtiyaç
duyarlar. Zamanında düzenli olarak süt tüketenler oluşacak olan kemik erimesinden
daha az etkilenirler. Önemli olan menopoza girmeden düzenli süt tüketimidir.
. Zayıflamak için diyet yapanların diyet listesinde
bulundurmaları gereken süt, içeriğinde bulundurduğu minareler sayesinde hızlı
yağ yakımına sebep olur.
Sütün
Zararları Nelerdir?
. Her şeyde olduğu gibi aşırı ve fazla süt tüketimi insan
sağlığı için bazı problemleri beraberinde getirerek vücut dengesini bozacaktır.
Aşırı tüketimde vücutta oluşan asidik maddeler böbrekler ulaşmadan atılması
için biyolojik reaksiyonlar oluşabilir. Aşırı alınan sütün oluşturacağı asidik
maddeler böbrek için sorun teşkil eder.
. Günümüzde
İneklerin fazla süt vermesi için genetikleriyle oynanmış büyüme hormonu
ineklere verilmesi, bu tür sütlerin içimi kanda insülün seviyesini
artıracaktır. İnsülün seviyesi artırımının sürekli olması pankreası
zorlayacaktır. Yani yine aşırı tüketim sağlık yönünden soruna neden olacaktır. Genetiğiyle oynanmış
besinlerin tehlikesi kansere neden olan en önemli faktörler arasında
gösterilmesidir.
. İnek sütü protein bakımından zengindir. Protein
bakımından olan bu zenginlik küçük yaşlarda olan çocuklar için her ne kadar
kemik gelişimi açısından çok faydalı olsa da, dikkat edilmesi gereken durum aşırı
tüketimdir.
. Yüksek ısı uygulaması ile paketlenen yani pastörize sütlerin
raf ömrü uzamasına karşın içerisinde yararlı olan bakterilerinde yok olmasına
sebep olduğu bilinmelidir.
. Sütün sebep olduğu hastalıklar Brucella ve
Tüberkülozdur. Bu hastalıkların tehlikeli olması sebebiyle, sütün alındığı
yerin hijyen ve sağlık açısından güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Bu makalemizde sütün faydaları ve zararları nelerdir? merak edilenleri anlatmaya çalıştım. Başka bir makalemizde anne sütünü anlatalım. Umarım faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler