Doğum Sonrası Yapılacak Egzersizler

Yazar: Yıldız Eryıldız





Doğum yapan bayanlar elinde olmadan çoğu zaman yıpranan karın, göğüs, kalça ve bacaklarında oluşan deformasyona karşı yapılabilecek egzersizlerle formunuza kavuşabilirsiniz. Bu yapacağınız spor ve egzersizler kilolardan kurtulmanıza yardımcı olacağı gibi aynı zamanda sağlığınız açısından size çok faydalı olacaktır. Yapacağınız egzersizleri nasıl yapacağınız anlatmaya çalışalım.

Karın Kaslarınızı çalıştıracak egzersizler

1- Önce sırt üstü yere uzanın. Ayak tabanlarınız yere değecek şekilde dizlerinizi bükün. Kollarınızı vücut yanından kalçaya doğru uzatın. Yapmanız gereken sıkıştırma hareketini belinizi sabit tutarak yukarı doğru kasıkları sıkıştırın ve 10 saniye bu pozisyonda kalın.

2- Birinci maddedeki pozisyonu alın. Sonra dizleri göğse doğru yaklaştırıp 10 saniye bu pozisyonda kalın. 

3- İkinci maddedeki pozisyonu alıp dizlerinize göğsünüze çekerken başınızı öne doğru kaldırın ki göğüs kaslarınızı çalıştırın. En az bu hareketleri 10 tekrar birer dakikalık dinlenme sonrasında 3 set yapmalısınız. Bu durum bütün maddeler için de geçerlidir.

Bel İnceltici Egzersizler

. Bacaklarınızı omuz boyu açıp kollarınızı yanlarda ayakta dik durun. Kollarınız önden yukarı doğru kaldırıp belinizi esnetin. Sonrasında kollar aşağıya inerken ayak parmak uçlarına değmeye çalışırken belinizi esnetin. Ayaklarınızı tutarak 10 saniye bu pozisyonda kalmaya çalışın.

. Önce yere bağdaş kurarak oturun. Bacaklarınızı iki yana açıp, kollar avuç içleri yukarı gelecek şekilde yukarı kaldırın. Sonrası kollar öne doğru uzatılarak vücudun üst kısmını esnetin. Bu şekilde esneme hareketi sonrası 10 saniye bekleyin. Bu hareketleri yaparken belinizi incitmeyin. Bu hareketleri yapmadan önce en başta ısınma hareketlerini yapmayı unutmayın.

. Yukarıdaki pozisyonu alıp bu sefer ayaklarımız ileri öne doğru uzatalım. Aynı şekilde ellerimizi ileri uzatıp belimizi öne doğru esnetme hareketini yapalım. 10 saniye nefes tutarak bekleyin.

. Ayakta bacaklarınız omuz genişliğinde açarak, elleriniz ensenizde baş arkasında birleştirip bel kısmında hareket ettirerek sağa sola sırayla dönüş yapınız. 20 şer hareketle üç set halinde yapın.  

. Oturarak aynı pozisyonda bacakları yana açın. Eller ensede sıra ile sağa ve sola esneme hareketlerini yapın. Yine nefes tutarak sağa esneme hareketini yaptığınızda 10 saniye o pozisyonda kalın. Bütün hareketleri birer dakika dinlenme ara sonrası üç set halinde yapın.

Karın kasları için  Yatarak Egzersizler

Eski formunuza kavuşmanız, doğum sırasında genişleyen rahimden dolayı karın kaslarında gevşekliğin giderilmesi için aşağıda vereceğimiz yatarak esneme hareketlerini yapmanız sizi fit yapacaktır.

. Yerde yapacağınız bu hareketler direk karın bölgesine etki sağlayacaktır. Yere sırt üstü yatın, ayaklarınızın tabanlarını yere yapıştırıp dizleriniz bükün. Bu arada kollar yanda kalçaların üzerinde olacaktır. Dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve ileri doğru uzatarak 10 cm yukarı da tutun. Tutma süresi 10 saniye kadar olmalıdır.

. Sırt üstü pozisyonda eller yanda avuç içleri yerde, bacaklarınızı ileri uzatın. Ve pedal çevirir gibi döndürün. Pedal hareketini yapın.

Yere oturun, ayakları ileri uzatıp, ellerde ilerde, yatmadan ayakları hafif kaldırarak mekik hareketini on tekrar yapın.

. Yine sırt üstü pozisyonda bacaklarınız vücuda dik gelecek şekilde yukarıda kollar yanlarda denge sağlayarak hafifçe iki yana sallayın.

. Pozisyonunuzu bozmadan bacaklarınızı sırası ile sağa ve sonra sola değdirmeye çalışın. Hareketler yapılırken her seferinde dik duruma gelerek diğer harekete geçiş yapılacaktır.

. Yine aynı pozisyonda bacakları iki yana açıp kapatın ve bu hareket serisini onar tekrar, üç set halinde yapılacaktır.

Kalçalar için egzersizler

. Doğumdan dolayı gevşeyen kalça kaslarını sıkıştırmak için sırt üstü yatarak dizlerinizi bükerek, tabanlarınızı yere yapıştırın. Baseni yukarı kaldırarak kalçanızı sıkılaştırın. Sıkıştırma hareketini her yaptığınızda yine o şekilde 10 saniye bekleyin.

. Dizleriniz üzerinde dört ayak pozisyonunda bacaklardan birini geriye doğru dümdüz uzatın ve kalçanızı sıkılaştırın. Bu pozisyonda 10 saniye bekleyin. Bacak değiştirerek aynı hareketi tekrar ediniz.

. Oturup, bacaklarınızı ileri öne doğru uzatın. Ellerin avuçları yere değsin ve sağ koldan kuvvetle sol kalçayı öne kaldırıp ileri hareket etmeye çalışın. Sonrasında tersini yapın.

Göğüs kasları için egzersizler

. Hamilelik döneminden dolayı göğüslerdeki sarkmaların önlenmesi için bağdaş kurarak avuç içleri yukarı gelecek şekilde, kollarınızı yanlara açıp geriye doğru esneme hareketini yapın.

. Aynı şekilde bu sefer kollar yukarı uzatılarak esneme hareketine devam ediniz.
. Bağdaş kurma pozisyonunda oturarak kolları dirsekten yukarı bükün ve esneme hareketine devam edin.

. Ayakta omuz genişliği bacaklarınızı açın. Kollar yere paralel, yumruklar sıkılı çapraz olarak sırayla kolları uzatıp hareket ettirin.

. Fazla ağır olmasına gerek yok, hafif dambıllarla sırt üstü yatarak kollar yanlarda yukarıda birleşecek şekilde kollarını kaldır. On tekrar yapınız.

. Fazla zorlamadan en az 10 tekrar şınav çekin. Şınav hareketini anlatmamıza gerek yok diye düşünüyorum. Şınavda kollar biraz açık olarak yapılırsa göğüs kaslarına sıkılaştırma olarak faydası olacaktır.  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »