Sosyal Medyada Dijital Detoks Zamanı

Yazar: İbrahim Öztürk




Sabah kalktığınızda ilk iş olarak elinize Cep telefonunu alıyorsanız, yolda yürürken cep telefonuna bakıyorsanız, istemsiz olarak eliniz cep telefonuna gidiyor ve İnstagram, Facebook, Twittere bakmadan duramıyorsanız sizin için sosyal medyada dijital detoks zamanınız gelmiş. Çünkü yukarıda saydığımız belirtiler, Facebookda, İnstagramda paylaştığınız bir fotoğrafın beğeni durumu ruh halinizi etkiliyorsa, gerçek hayatın dışında sanal alemde mutluluk aramaya başladığınızı işaret ediyor. Bu durum yapılan araştırmalarla desteklendiği şekilde, sosyal medya bağımlılığı başlamış, tehlikesinin neredeyse alkol ve uyuşturucu bağımlılığı kadar olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağımlılık devamında depresyonu tetikliyor, ileri safhaları dikkat eksikliği, odaklanamama sorunu, iştahsızlık, uykusuzluk, kendini değersiz hissetme gibi belirtiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sosyal medya doğru kullanılırsa elbette çok faydalı ancak gençlerin sosyal medya aracılığıyla birazda rekabet duygusu ile hareket ederek kendilerini karşılaştırmaları örnek verecek olursak “bir doğum gününde kaç tane kutlama mesajı aldım” gibi benzer düşünceler gençleri depresif davranışlara itebiliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, Facebook'u çok kullanan kadınlar ile daha az kullanan Kadınlar arasında yapılan araştırma sonucu şaşırtıcıdır. Facebook çok kullanan kadınların bedenlerinden daha az memnun oldukları, yaptıkları özçekimlerde kötü çıkma kaygısı onları olumsuz etkilemektedir. Bütün bu sorunlar sizde de varsa sosyal medyada dijital detoks zamanınız geldiğini düşünmelisiniz.

Dijital Detoks Nedir?

Vücudu toksinlerden arındırma işlemine detoks denir. Dijital detoks da teknolojik cihazlara, cep telefonu, bilgisayar, tablet dahil bir süre ara verme işlemine denir. Bu ara verme işlemi en az 3 ay yani 90 günden az olmamalıdır Çünkü bu konuda uzmanların görüşü bağımlılığın bitmesi, dopamin seviyelerinin normale dönmesi için en az süre 90 gün olmalıdır ancak bağımlılığın yoğunluğuna göre sürenin uzatılması gerekir. Bu sayede kendinizi zihinsel ve psikolojik açıdan çok rahatlamış olduğunuzu kafanızdaki ağırlığı, yükleri atmış hissedeceksiniz.

Nasıl Yapalım?

Facebook ve İnstagram gibi uygulamaları dondurun ve telefonunuzdan silin. Dondurduğunuz için merak etmeyin, hiç bir veriniz kaybolmayacaktır. Telefonunuzdaki oyunları da silmeyi unutmayın. Telefonu yemekte ve yatarken uzak bir yere bırakın. Bilgisayarı açtığınızda oynama isteği uyandıran oyunları da dijital detoks için silmeniz gerekiyor. Bilgisayar oyunlarınında bağımlılık yaptığını unutmayın. Bilgisayar oyunları da dijital detoksun içindedir. Sosyal medyada geçirdiğiniz, bilgisayar oyunlarında geçirdiğiniz zamandan oluşacak boşluğu spor faaliyetleri, kitap okuma, sosyal etkinliklerle doldurun ki dijital detoks da başarı sağlanabilsin.

Dijital Detoksun Faydaları

. Dijital detoksun faydasını öncelikle zihinsel meşguliyeti bitireceğinden uyku düzenindeki iyileşmede göreceksiniz. Dijital detoks ile öğrenme, odaklanma problemleriniz giderilecektir.

Aşırı telefon kullanımı ile maruz kalınan radyasyon oranı düşecektir. Sosyal medyanın sebep olduğu veya olacağı depresyona engel olur. 

. Sınava hazırlanan öğrencilerin başarı oranının arttığı net şekilde ortaya çıkacaktır. Özellikle üniversite sınavı gibi değişik sınavlara hazırlananlara şiddetle dijital detoks öneririm. 

. Sanal alemden gerçek hayata geçiş sağlanacağından size daha fazla zaman kaldığını fark edeceksiniz ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırma imkanı doğacaktır. Düşünmeyin, tereddüt etmeyin. Haydi sosyal medyada dijital detoks zamanı!    

     


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »