Harvardlı Türk Doktordan Yerli Enzim

Yazar: Erol yıldız




Türkiye için yükselen döviz, her zaman artan cari açık hep sıkıntı olmuştur. Cari açığı ve dışa bağımlılığı azaltmak için Türkiye hükümeti ve diğer kurumlarıyla başlattığı milli ve yerli üretime destek ve teşvik meyvelerini vermeye başladı. Milli ve yerli üretime önem veren kurumlardan birisi de Bezmialem Vakıf üniversitesidir. Çünkü Bezmialem üniversitesi ABD ve Kanada’dan Türk hocaları ülkeye getiren, eğitim ordusuna kazandırmasıyla dikkat çekiyor.

Tersine Beyin Göçü

Geçmiş yıllarda yetişmiş bilim adamlarımıza belki de imkan verilmediğinden mecburen ABD veya AB’ye ülkelerine beyin göçü oluyordu. Türkiye de ve üniversitelerimizde başlatılan milli ve yerli rüzgarıyla tersine beyin göçü başlamıştır.  Bezmialem Vakıf Üniversitesine, Harvard üniversitesinden gelen Dr. Serdar Uysal yerli endüstriyel enzimi üretmeyi başardı. Bezmialem Vakıf Üniversitesinin Mütevelli heyet başkanı Ahmet Akça, Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsünün açılışında yaptığı konuşmada Yerli enzimin hikayesini anlattı:

”19. Yüzyılın başlarında III. Selim zamanında  kurulan Beykoz kışlası, bir dönem kolerahane olarak hizmet vermiş Bahriyeli askerler de bu kışladaydı. Uzun yıllar metruk halde kaldı. 2011 yılında Bezmialem için yer arayışına girdiğimiz sırada, Vakıflar ikinci bölge müdürlüğümüz bu binayı gösterdi. Büyük şehir belediyesi burayı restore ettirmiş. Heme n temas kurduk ve burayı vakfımıza temin ettik. Tabii camlar kırılmış, duvar yıkılmış, şarapçıların mekanı haline gelmiş geçmişte. Restarasyonu iki yıl sürdü. Tas duvarların içine kimyasal enjekte edildi, duvarlar toparlandı. Çelik kolonlarda bizim tasarladığımız şekilde yapıldı. Bu binanın 200 yıllık geçmişi bulunuyor. Gelecek 200 yılda ayakta kalacak bir bina istedik. Ve bu yapı şimdi, modern tıp araştırmaları kurumu haline geldi. Hedefimiz şu; burada Bezmialem’in ya da toplumun günlük ihtiyaçlarına karşılamaktan öte, 50 yıl sonrasının Türkiyesinin ihtiyacı olabilecek bilimsel işleri yapmak. Yaşam bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsünün kadrosuna kazandırılan ilk öğretim üyesi Dr. Serdar Uysal Harvard Üniversitesinden bize geldi. Bize dedi ki: ‘Ben enzim üretirim!’ Biz restorasyona devam ederken, o bodrum katta laboratuarını kurdu ve enzim üretti. Türkiye yılda 150 milyon dolarlık endüstriyel enzim ithalatı yapıyordu. Artık burada üretilmeye başladı. İçeri de 300 milyon dolarlık da Pazar var. Kanadadan. ABD’den gelen hocalarımızla bunu başardık. “

100 Kişilik araştırma ekibi ve 10 laboratuvar ile ABD deki değişik üniversiteleden ve Harvarddan gelen öğretim üyeleri ile tersine beyin göçü artık başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğunda bilim adamlarına verilen önemi düşünürsek, Türkiye de 2023 hedeflerine odaklanmış bir şekilde, Dr. Serdar Uysal gibi öğrendiği ilimle vatanına hizmet etmek isteyen vatanseverler sayesinde hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

Endüstriyel enzim konusunda bilgi veren Dr. Serdar Uysal 30 yıl geriden geldiğimiz biyoteknolojik ürünleri tersine mühendislik ile ülkeye kazandırılıp ithal edilen ürünler yerine ikame edilebileceğini belirtti. Aynı zamanda 20 yıl sonraki teknolojik ürünlerle ilgili temel bilimsel araştırmaların yapılacağını tabi bunun içinde ciddi bir insan kaynağına ihtiyaç olduğunu bildirmiştir ve özetle şunları söylemiştir:

 ”Mikropları fabrika gibi kullanarak, onlara değerli kimyasallar ürettiriyoruz. Değerli kimyasal insülin olabilir. Hepatit B olabilir. Yada ekmekte kullanılan amilaz olabilir. Mikrobiyel sistemler vasıtasıyla üretilen bu ürünler 100 milyar dolar üstünde rakamlara ulaşan sektörler… Türkiye bunların tamamını şu anda ithal ediyor. Biz duvardaki, ekmekteki küfleri fabrika haline getiriyoruz. Bu organizmaların içine, elektronik devre gibi, DNA’dan devre dizayn ediyoruz. Sonra bu DNA’yı da mikroorganizmanın içine koyuyoruz. Buna emir veriyoruz. ‘Şunu, şu kadar sıcaklıkta, şu Ph’ta şu karbon ve nitrojenkaynağını kullanarak üret’diye…. Ar-Ge ile ürettiğimiz enzimden farmasötik ilaçlara kadar, tüm biyoteknolojik ürünlerin katma değerinin başka endüstri kollarıyla kıyaslanmayacak kadar yüksek olduğunun bilinmesi gerekir. “


Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için Dr. Serdar Uysal gibi yurt dışında yetişmiş, çalışmış ve bilim adamlarımızın tersine beyin göçü ile mümkün olacaktır.
   Kaynak:  http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/558991.aspx

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »