TÜRK ŞİRKETLER SİBER GÜVENLİĞİN NERESİNDEDİR?

Yazar: Alper Tunga




CSC ‘nin yaptığı araştırma geniş tabanlı bir araştırma olup 250 kurumu kapsayan siber güvenlik araştırmasına göre, son beş yılda siber saldırıların bir hayli arttığı ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmaya göre sadece kötü niyetli yazılım ve siyah şapkalı hackerlerin dışında farkında olmadan şirket çalışanları da şirketi tehlikeye düşürebilmektedir.

CSC(CSC:NYSE), ABD’nin en iyi kurumsal şirketlerinden ve bir fortune 500 şirketi olan CSC , dünyanın dört bir yanında değişik şirket ve ticari kurumla çalışmaktadır. Dijital dönüşümle ilgili liderlik yapan ve sahip olduğu endüstriyel deneyimleriyle, yeni nesil inovaktif teknoloji hizmetleri ve çözümler sunan bir şirket olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapılan araştırma sonuçları ile konuşan CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen’in analizlerini dinleyelim özetle:” Türkiyede şirketlerin dörtte üçü halen uygulamakta olduğu bir siber güvenlik politikasına sahip durumdalar. Bu şirketlerin yüzde kırküçü siber güvenlik politikalarını günlük, haftalık, aylık olarak gözden geçirerek gerekli güncellemeyi yapmaktadır. Gerekli revize ve güncellenmenin olağan üstü bir durum yaşanmadığı sürece altı ay veya bir yıl içinde yapılmalıdır. Araştırmaya göre yüzde kırk üçü standart aralık belirlemiş olması genel anlamda siber güvenlik bilincinin tam yerleşmediğini göstermektedir. Hatta kurumların yüzde yirmi üçü siber güvenlik için harcama ve bütçe ayırmaması eksikliğin göstergesidir.”Siber güvenlikte en büyük risk alanı finans ve bankacılık sektöründe olduğu açıktır. Çünkü siber saldırıların neticesi bu alanlarda maddi kayıplara yol açacaktır.

Bu konuda Esen şunları söylemiştir:”Finans sektöründe bu konuda farkındalık çok yüksek,Türkiye de bankaların müşteri ara yüzleri Avrupa Ülkelerine kıyasla daha fazla dijitalleşmiş, bu da daha fazla güvenlik gereksinimini beraberinde getirmektedir. Türkiye'deki bankaların yurt dışındakilere göre siber güvenliği daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Kamu kurumları için de aynı şeyler geçerlidir. Kamu kurumlarının ve finans kurumlarının bu saldırılardan en çok etkilenenler olarak bir siber güvenlik politikaları olmasını çok önemli buluyoruz.”

Bu açıklamaların ışığında teknoloji kadar bir kurumun, bir şirketin siber güvenlik politikası olması, belirli zaman periyotlarında kendini güncellemesi gerekmektedir. Şirket çalışanlarının farkında olmadan siber güvenlik açığına sebep olmamaları için mutlaka siber güvenlik konusunda eğitim almaları sağlanmalıdır. Eğitimi müteakiben güvenlik ölçümlerinin yapılabilmesi için bazı şirketlerin de yaptığı gibi puanlama sistemi uygulanmalı ve konu üzerinde hassasiyet oluşturulmalıdır. Bu sayede çalışanların kendilerini siber güvenliğin bir parçası kabul etmeleri sağlanırken, bilgi sızıntısının önüne de geçilmiş olacaktır. Siber güvenlik, teknolojik gelişim ve gereksinimi kadar artık günümüzde önem arz etmektedir. Türk şirketler siber güvenliğin neresindedir? Sorusuna yapılan açıklamalar ve bilgiler umarım yardımcı olmuştur. 
Kaynak: https://indigodergisi.com/2016/10/siber-saldirilara-karsi-turk-sirketleri-ne-yapiyor/
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »