İyiliğe Vesile olan Yalan, Fitneye Sebep Olan Doğrudan Makbuldür

Yazar: Hamza Aslan




Yüce dinimiz İslamiyet de, yalan söylemek büyük günahtır. Bir Ayeti Kerimede yalanla ilgili:”Yalan söyleyenler, İftira edenler, ancak Allahu tealanın ayetlerine inanmayanlardır. İşte onlar, yalancıların ta kendileridir.” ( Nahl, 105) buyurulmaktadır. Yalan günahların en çirkini olarak karşımıza çıkmaktadır. Peygamber efendimizin de (S.A.V) en sevmedikleri huylardan birisi yalan olduğundan Eshabı Kiram da en çok yalana buğz ederdi. Sevgili peygamberlerimiz hadis-i şeriflerinde: “İman sahibi, her hataya düşebilir. Fakat hainlik yapamaz ve yalan söyleyemez.” buyurmuşlardır.  

Dinimize göre yalan söylemek haramdır. Ancak bazı durumlarda caizdir. Daha doğrusu üç yerde yalan söylemek caizdir:”Birincisi savaşta düşmana karşı yalan söylenebilir. İkincisi ise iki Müslümanı barıştırmak için, Üçüncüsü Müslümanın ayıbının ortaya çıkmaması ve bunlar gibi haramları önlemek için yalan söylemek caizdir” Yani şunu söylemek mümkün:”İyiliğe vesile olan yalan, fitneye sebep olan doğrudan makbuldür” İnsanlığın faydası, ailenin faydası, arkadaşları barıştırmak, harpte düşmana yanlış bilgi için yalan söylemekle insan yalancı olmaz.

Aile içinde çocuklarımıza örnek olup, yalan konusunda tavizsiz rol-model olmamız gerekmektedir. Anne baba şakadan bile olsa birbirlerine yalan söylememelidir. Çocukların gözü anne ve babanın üzerinde olduğundan onların davranışlarını kaydeder ve uygular.



Türkiye Gazetesinde bizim sayfadaki makalesinde yalan ile ilgili yazdığı makaleden alıntı yapalım: “Lokman hakim oğluna:’ Gönül yalandan sakın, zira o serçe eti kadar tatlıdır. Ondan az kimseler kurtulabilir.’ Mevlana hazretleri Mesnevisinde buyuruyor ki:” Gönül yalan sözden ferah bulmaz. Yağa su karışırsa kandil güzel aydınlatır mı?”

Abdullah bin Amir hazretleri anlatır: “ Ben küçüktüm. Resulü Ekrem evimize gelmişti. Oynamaya gidiyordum. Annem bana, ‘Abdullah gel sana bir şey vereceğim dedi. Bunu üzerine Resul-i Ekrem ‘ona ne verecektin?’ buyurunca, o da ‘hurma vereceğim’ dedi. Bunun üzerine peygamber efendimiz ‘ Dikkat et, eğer bir şey vermeyip aldatmak için söyleseydin, sana bir yalan günahı yazılırdı.’ buyurmuşlardır.              (Ahmet Demirbaş, Bizin Sayfa Türkiye Gazetesi)  
     
Yalanla iman bir arada olmaz. Doğru olmak insanı cennete götürür. Sevgili peygamberimiz hadisi şeriflerinde ”Doğru olun, doğruluk iyiliğe, iyilik ise, Cennete çeker. Yalandan sakının, yalan fücura, fücur ise Cehenneme götürür.”(Buhari) buyurmuşlardır. Güzel ahlaklı, sağlam imanlı, ezan ve bayrak sevgisi ile donatılmış imanlı gençlerimizin yetişmesi aile de başlar. Toplum olarak güzel ahlaklı, vatansever, insan-ı kamil gençlere ihtiyaç duyulmaktadır.  


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »