YERLİ VE MİLLİ İNSANSIZ SU ALTI ARACI: İSATAR

Yazar: Alper Tunga




ACTUV açılımı Asw Contiunuous Trail Unmanned Vessel yani durmaksızın giden, insansız gemi projesi olduğunu meşhur Amerikanın DARPA İleri Savunma Araştırmaları Ajansının projeleri içinde görmüştüm. Acaba bizde yapabilir miyiz? diye düşünmüştüm. Amerika, İHA (İnsansız Hava Araçları) teslimini kongrede engelleyince Yerli ve Milli olarak daha iyisini hem de silahlısını yapmıştık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın deyimiyle “Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış” misali bu ambargo sayesinde savunma sanayide pek çok atılım ve gelişim gerçekleşti. Güzel haberi geçenlerde Türkiye Gazetesinde ve TRT haberlerde seyrettim.

Türkiye, Yerli ve Milli İnsansız Su Altı Aracını yaptı. ACTUV gibi deniz altılara karşı bir drone gibi çalışarak savunma görevi icra edecek. İnsansız Su Aracının adı İSATAR, projeyi yürüten İstanbul Teknik Üniversitesi çalışmalarını Eylül ayında bitirerek test aşamasına geçecek. Yapı olarak 5,5 metre boyu ile mini denizaltıyı andıran İSATAR denizaltıların izini sürebilecek ve gürültüye karşı hassas olmasıyla yer tespiti yapabilecek.

İSATAR’ın kullanımı ise şartlara, verilen göreve göre otonom veya kablolu seçilebilecek. Deniz altında akustik ses izi ve gürültülere ait yaptığı analiz ve ölçümlere göre çalışma şekli seçilebilecek. Kullanım alanı olarak insanlar için risk teşkil eden görevlerde, arama kurtarma, su altı naaş ve delil çıkartma, batık kurtarma, haberleşme, seyrüsefer, enerji, kontrol ve güdüm çözümlerinin oluşturulması gibi birçok alanda kullanıma girecektir. Hatta İSSA’lar (İnsansız Su Altı Araçları) Okyanus dibinde boru- iletişim hatlarının yapılması ve kontrolünde, Petrol sondajı, mayın arama ve temizleme, deprem fay hatlarının tespiti gibi alanlarda da kullanılacak şekilde son teknoloji ile tasarlanmaktadır.

Doğu Ak denizde birçok ülkenin savaş gemisi toplanmış, güç gösterisi yaparken, hedefin mevcut olan zengin gaz yataklarından dolayı bilek güreşine girildiği şu günlerde de Milli ve Yerli savunma sanayinin önemini bir kez daha anlamış olduk. MİL-GEM (Milli Gemi ) projesi, Milli Amfibi gemi projesi gibi birçok proje ülkemiz için hayati öneme haiz projelerdir. Büyük devlet, süper güç olmak için kendi teknolojimizi, savunma sanayimizi Milli ve Yerli olarak inşa etmek zorundayız. Milli ve Yerli projelerin müjdesini verecek yeni haberlerde buluşalım.  

 Kaynak:http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/559931.aspx  

Kaynak: TRT Haber                       


                         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »