Dilenciliği Meslek Haline Getirenler

Yazar: Hamza Aslan



Her Cuma namazı çıkışında caminin merdivenlerine sağlı, sollu sıralanmış sanki kadrolu dilencileri görmek mümkündür. Osmanlı döneminde dilencilik yapan olmadığı gibi sadaka verecek, zekat verecek kimse de bulunmuyordu. Sadaka taşları, vakıflar derken kimsenin dilenmeye ihtiyacı olmuyordu. Günümüzde dilenciliği meslek haline getirenler hatta adını buradan vermeyelim, İHA (İhlas Haber Ajansının) verdiği bir haberi okuduğumda çok şaşırmıştım: Bir köyün meslek olarak dilencilik yaptığı yazıyordu.

 Bu gün Marmara üniversitesi eski öğretim üyelerinden Pof. Dr Ramazan Ayvallı Hocamızın yazdığı makaleden de faydalanarak dilenciliği açıklamaya çalışalım:

“Hiç yiyeceği bulunmayıp, sağlam, çalışacak, ticaret yapabilecek halde olan kimsenin, yiyecek, içecek veya bunları almak için para istemesi, dilenmesi haramdır. Bir dilenci, 'Allah rızası için bana bir sadaka ver' dediğinde , ona 'Allah versin.' diyerek terslemek de uygun değildir. O halde, dilenmekteki ölçü nedir? Bir günlük sabah-akşam yiyeceği olanın dilenmesi caiz değildir.” (Türkiye Gazetesi, Prof. Dr. Ramazan Ayvallı )

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı hocamızın da bildirdiği üzere Yüce dinimizin hükmü bir günlük yiyeceği bulunan kimsenin dilenmesi haramdır. Yani aslında anlatılmak istenen hiç yiyeceği olmasa da sağlam, çalışacak, ticaret yapabileceği halde yapmayıp yiyecek ve içecek için para istemek, dilenmek haramdır. Aç veya çalışamayacak durumda hasta olanın yiyecek istemesinde, çalışabilecek durumda olan ancak ilim öğrenmek ve öğretmekle meşgul ise yiyecek istemesi caizdir. Parasını harama sarf edene, israf edene sadaka verilmez. Cami de cemaat arasında dolaşarak dilenmek haramdır. (Haşiyetü Reddi’l Muhtar)

Bu konuda Sevgili peygamberimizin hadis-i şeriflerini aktaralım:

“ Gerçek yoksul: ihtiyacını karşılayacak bir şeyi olmayan, hatırlanmadığı için sadaka verilmeyen, kendisi de kalkıp bir şey istemeyen kişidir.” (Buhari)

“ Çalışmayıp kendini sadaka isteyecek hale düşüren, 70 şeye muhtaç olur.” (Tirmizi)

“Muhtaç olmadan dilenen, ateş koru (kor ateş) yutan kimse gibidir." (Beyheki)

“Dilenci, dilenmekdeki vebali bilseydi, hemen dilenmekten vazgeçerdi.” (Taberani)

“Dilenmeye mani olan zenginlik, sabah akşam yiyeceğe malik olmaktır.” ( Razin)

Cami çıkışlarında sağlam, çalışacak durumda olup kadrolu çalışan gibi dilenenlere sadaka niyetiyle para vermek caiz olmadığı gibi, o kimsenin dilenmesi de haramdır. Her dilenene sadaka vermek caiz değildir. Peygamber efendimiz buyurdular ki” İhtiyacını karşılayacak bir şeyi varken, bir şey isteyen muhakkak Cehennem ateşini çoğaltmış olur.” Eshabı bunun üzerine “ Ya Resulallah! O halde, istemeye mani olan zenginlik nedir?” diye sordular. Peygamber efendimiz cevaben buyurdular ki” Sabah ve akşam yiyeceği kadar bir mala sahip olmaktır.” (Ebu Davud) Buradan da anlaşılacağı gibi bir günlük yiyeceği varken, bir günlük yiyeceği olanın dilenmesi haramdır. Dilenciliği meslek haline getirenler için Peygamber efendimizin hadisi şeriflerini naklederek makalemizi bitirelim.” Kim insanlardan bir şey istemeyeceğine dair söz verirse, ben de onun Cennete gireceğine dair kefil olurum.” (Nesai)  


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »