HAVELSAN NEDİR? HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Yazar: Alper Tunga




Çoğu zaman HAVELSAN’ın adını duyup merak etmişizdir. HAVELSAN nedir? Hakkında merak edilenler sorularına yanıt aramaya çalışacağız. HAVELSAN’ın açılımı: “ Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim şirketi” olup Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı tarafından kurulan ve sermayesinin tamamına yakını bu vakfa ait olan kuruluş 1982 yılında kurulmuştur. 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sonrası uygulanan ambargo sonrası kurulan şimdi milli ve yerli olmaları sebebiyle savunma sanayideki dışa bağımlılığımızı azaltmasından dolayı “ iyi ki kurulmuş dediğimiz şirketlerden birisi HAVELSANdır.” Ambargo sonrası kurulan ASELSAN, ASPİLSAN, İŞBİR, TUSAŞ, HAVELSAN hepsi savunma sanayimiz ve ülkemiz için önemli olup ülkemizin yüz akı olan şirketlerdir.

HAVELSAN, günümüzde Türkiye de ve dünyada bir çok referans projeye imza atmış olan, küresel bir yazılım geliştiricisi, sistem entegratörü ve siber tehditlere karşı özgün çözüm üreten, siber güvenlik sağlayan milli teknoloji merkezidir. HAVELSAN 1350’yi geçen çalışanıyla, ülkemiz de alanında lider konumda olup, uluslar arası pazarlarda da yenilikçi ve sürdürülebilir stratejileriyle güvenilir, yüksek teknolojili ürün ve hizmet sağlayıcısıdır. AR-GE çalışmalarına cirosunun yüzde 5’ni ayırmakta olup Türkiye ortalamasının üstünde araştırma ve geliştirmeye ayırdığı bütçesiyle dikkat çekmektedir. AR-GE çalışmaları sebebiyle TÜBİTAK ve birçok üniversite ve kurumla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. HAVELSAN'ın çalışmasını yaptığı projelerden birisini burada belirtmeden geçemeyeceğim. Kamu 2. siber Güvenlik zirvesinde açıkladığı ileri teknolojili, kriptolu, görüşme ve mesajlaşma platformu üzerinde çalıştıklarını, Whatsapp'a rakip olabilecek yerli ve milli "İLETEE" üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtmiştir.  

HAVELSAN’ın Ana Faaliyet Alanları

Türkiye de yazılım konusunda yoğun ileri teknolojik çözümler sunan HAVELSAN, yoğun olarak çalışmalarını yürüttüğü dört ana alan mevcuttur.

. Komuta kontrol ve savaş sistemleri

. Eğitim ve simülasyon teknolojileri

. yönetim ve bilgi sistemleri

. Ülke güvenliği ve Siber güvenlik çözümleri

Yukarıdaki alanlarda ülkemizin lideri konumundadır.Türk silahlı kuvvetlerine, hava, deniz, komuta kontrol bilgi sistemleri, hava platformları komuta sistemleri, Deniz platformları savaş sistemleri, milli gemi savaş yönetim sistemleri gibi sayabileceğimiz birçok projeye imzasını atmıştır.

Eğitim teknolojileri ve Simülatör sistemleri konusunda dünyadaki ilk on simülator üreticisi arasında yer almasıyla, dünyada otorite kabul edilen EASA(Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ) tarafından en yüksek seviye olarak belirlenen “D” seviyeside tam görev simülatörü üretim sertifikasına sahip olan HAVELSAN’ın ürettiği ürünler dünyanın dört bir yanında kullanılarak, kalitesiyle, teknolojisiyle ve maliyetiyle rekabet edebilmektedir.
Yönetim bilgi sistemleri olarak yoğun kağıt bürokrasisinden kurtaran UYAP(ulusal yargı projesi) TAKBİS ( Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) HBYS( Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri) gibi projeler, HAVELSAN’ın günlük hayatımıza da dokunduğu projelerden bazılarıdır.

Ülkemiz içinde önemli olan son yıllarda artan siber güvenlik konusunda yaptığı milli çözümlerle, milli siber savunma sistemlerinin geliştirilmesiyle, yıllar içinde oluşmuş güçlü tecrübesi ve ileri teknolojik kabiliyetleri ile HAVELSAN siber güvenlikte üzerine düşen yerli ve milli çözümleriyle önem arz etmektedir. Siber güvenlik konusunda “Milli çözümler olmazsa olmaz! “ ilkesi ile hareket eden HAVELSAN Siber Savunma Teknolojileri Merkezini( SİSATEM)’i hizmete açmıştır. HAVELSAN-SİSATEM Siber güvenlik hizmetleri olarak aşağıdaki hizmetleri vermektedir.

. Siber Güvenlik Operasyon Merkezi

. Siber Yazılım, Analiz Ve Test

. Kamu ve Özel Sektör Kurumsal Güvenlik Desteği

. Siber Güvenlik Uzmanlık Eğitimleri

. Yerli Siber Güvenlik Yazılımları Geliştirilmesi

En büyük ilkelerinden biri olan “güvenilir firma” ilkesi ile hareket eden HAVELSAN bu güveni boşa çıkartmamak için özgün teknolojileri geliştiren, ülkemizin yazılım konusunda kritik ve stratejik ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Cumhuriyetin 100. Yaşını kutlayacağı 2023 yılı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyon olarak gösterdiği 2023 dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında girme hedefinde Türkiye’nin küresel markaları arasına girme yolunda emin adımlarla devam etmektedir. Daha geniş bilgi için aşağıdaki linklere tıklayın.   



Kaynak: https://www.tskgv.org.tr/tarihce/

Kaynak: http://www.milscint.com/tr/tanitici-makale-havelsan-1982den-2017ye-35-yillik-basari-oykusu/                   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »