Koru Ama Pamuklara Sarma!





Kış aylarının gelmesiyle toplu kullanılan, okul, kreş gibi yerlerde ne kadar dikkat etseniz, ne kadar çaba sarf etseniz de havadan, ortamdan çocukların sık hastalandığı döneme girdik. Kış aylarında alacağınız tedbirler ile çocuklarınızı koruyabileceğinizi söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu özetle şunları söylemiştir:

. Anne babaların aslında yaptıkları yanlışlardan birisi de, aşırı bir şekilde çocuklara C vitamini yüklemeye çalışmaktır. Aşırı bir şekilde portakal, mandalina, greyfurt yedirmekten ziyade yeteri kadar bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek kadar tüketmesi sağlanmalıdır. Çocukların dengeli beslenme ile protein, karbonhidrat, A vitamini, selenyum, demir, çinko, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve alması önemlidir.

. Hasta olan, nezle olan anneler kesinlikle emzirmeyi kesmemelidir. Anne sütü bu güne kadar koruyuculuğu kanıtlanmış tek ilaçtır. Annenin grip, nezle, burun akıntısı, hapşırmalar ve basit ateşlerinin olması anne sütünü kesmek için bir mazeret değildir. Aksine annenin vücudunda o an ki mikroba karşı oluşan maddeler, anne sütüyle bebeğe geçerek hastalığa karşı koruma sağlar. Bu arada yapabileceği maske takarak emzirmesi lazımdır.

. Çok sıkı giydirmek, kalın kıyafetler giydirmekten kaçının. Aşırı terlemeden kaçınmak gerekiyor. Giyim tarzı gerektiğinde aşırı terlemeye maruz kalmadan çıkarılacak şekilde olması tercih edilmelidir. Çocukların dinlenmesi ve beslenmesi çok iyi olmalıdır.
Dr. Musa Bostancıoğlu hemen hastaneye başvurulması gereken durumları şu şekilde açıklamıştır:

.  Üç aylık bebekte görülebilecek tüm ateşlenmelerde kesinlikle doktora gidilmelidir.

. Üç aydan büyük bebeklerde, yüksek ateş, hızlı soluma hışıltı, öksürükten uyuyamama, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa gecikmeden doktora götürülmelidir.

. Solunum sıkıntısı ve beslenme güçlüğü olan çocuk, hangi yaşta olursa olsun hastaneye yatırılmalıdır.

Kısacası sonuç olarak annelere söylenmesi gereken “koru ama pamuklara sarma” ki çocuk gereken bağışıklık sistemini kazansın ve geliştirsin.

Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Sağlık              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »