Doğal Gaz ve Petrol Boru Hatlarının Güvenliği ASELSAN “Midas”a Emanet

İbrahim Öztürk




2016 yılında BOTAŞ ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, ülke genelinde petrol ve doğal gaz boru hatlarının güvenliğinin sağlanması için ASELSAN ve HAVELSAN'ın ortak çalışması sonucu MİDAS adı verilen Fiber Optik algılayıcı ihlal tespit sisteminin pilot uygulaması başarıyla tamamlanmıştır. Sistemin özelliği her türlü hareketliliği fiber optik sistemle akustik bir algılama yapmasıdır. Sistemde her ana alet için 50 kilometrelik alanı kontrol edebilmesidir. Sistemin geliştirmesinde ve faaliyetlerde yerli kaynaklar kullanılmıştır.

Sistem çalışmasında Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ ile de işbirliği yapılarak sistemin gelişimine katkıları sağlanmıştır. ASELSAN “Midas” ilk olarak Adana’daki BOTAŞ’ın boru hattında kullanılmaya başlandı. Türk mühendislerin geliştirdiği milli sistem ile 2021 yılına kadar ülke genelindeki doğal gaz ve petrol boru hatlarının, enerji hatlarının güvenliği ASELSAN “Midas”la sağlanmış olacaktır. 

ASELSAN-Midas sistem olarak İĞDAŞ da kullanılmaya başlanmıştır. ASELSAN Midas alt yapıya yönelik hasarları tespit etmede kullanılması, kritik tesis, demiryolları ve trafik takibinde de kullanılacak olması sistemi önemli kılmaktadır.

ASELSAN- Midas’ın Özellikleri

. Standart fiber optik kablonun kurulum ve bakım maliyetinin düşük olması

. Fiber optik kablonun sanal mikrofon olarak kullanılması

.  Pasif algılamanın olması

. Çok sayıda algılamayı aynı anda sistemin tespit etmesi 

. Kolay kurulum ve entegrasyon, hat boyunca güç gereksiniminin az olması

. Elektromanyetik etkiye karşı duyarsız olma avantajı ve coğrafi bilgi sistemine entegre olması

. En önemli özellik 7/24 ihlal takibi yapması ve kullanıcıları alarmla uyarmasıdır.

ASELSAN-Midas, yapay zeka tabanlı algoritmik olması, yüksek tespit oranı, düşük yanlış alarmın az olması, saha tecrübesi, yerli tasarım ve milli bir ürün olması avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji koridoru olan Türkiye’de bu sistem sayesinde enerji hatları korunabilecek. Pilot uygulama da sağlanan başarıyla Doğal gaz ve petrol boru hatlarının güvenliği ASELSAN “Midas”a emanet. Sistem, demiryolları, kritik bölge ve sahalara da ihtiyaç durumunda uygulanabilir. 


Kaynak: Takvim Gazetesi, Haberler.com            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »