Yerli Üretim Nükleer Zırh Maddesi

Hamza Aslan



Nükleer santrallerdeki, nükleer çalışmalarda en büyük risk radyasyon sızıntısıdır. Balıkesir’in Edremit ilçesinde çalışmalarını sürdüren Faruk Durukan nötron ışınlarını durduracak olan özel maddeyi elde ederek radyasyonun zırhlanma projesi ile çözümlenmesini sağladı. Üretilen özel türevin alaşımının kaynak maddesi ülkemiz de bolca bulunan bor madenidir. Yerli üretim nükleer zırh maddesi bilim dünyasında, yüzyılın buluşu olarak ses getiren, dünyada büyük başarı olarak nitelendirilen nükleer santrallerin zırhlanması Türk Loydu ile İTÜ’nün Nükleer Araştırma Laboratuvarında yürüttükleri çalışmalarda, başarılı sonuçlar elde edildi ve Türk Loydu tarafından onaylandı ve sertifika verildi.

Türk Loydu nedir? Sorusu aklımıza muhtemelen gelmiştir. Kısaca Türk Loydu hakkında bilgi de verelim. Türk Loydu 1962 yılında TMMOB Gemi mühendisleri Odası tarafından kurulmuş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Armatörler Birliği, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Kazan ve Basınç Kap Sanayicileri Birliği gibi birçok değerli paydaşa sahip klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetlerini sağlayan bir “ Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu” dur.
 
Yerli üretim nükleer zırh maddesi ile ilgili çalışmaları yürüten Faruk Durukan konu ile ilgili şunları söylemiştir:” Bu çalışmamız dünya da bir ilktir. Nükleer santrallerde muhtemel radyasyon kaçaklarına karşı geliştirdiğimiz madde, daha evvel dünyada çeşitli ödüller almıştı. Türk Loydu bunu onaylayarak uluslar arası alanda önümüzü açmış oldu. Bir ürünü tek başına yapmak önemli değil; daha önemlisi onu ölçmektir. Türk Loydu bu konuda bize destek verdi. Ölçümleri geliştirdi.” dedi.

Türk Loydunun yerli üretim nükleer zırh maddesini laboratuvarlarda test ederek verdiği onay ile dünya pazarlarına girmesindeki yolu da açmış oldu. Durukan’ın söylediği sözler araştırma ve geliştirme açısından önem arz etmektedir:” Gayem, Türk AR-GE’sini, dünya AR-GE’sinin üzerine çıkarmaktadır. Bu çalışmamız da bunlardan bir tanesidir.” demiştir. Bu temenniye bizde katılıyoruz.  

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Kaynak:  https://www.turkloydu.org/tr-tr/anasayfa.aspx    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »