Akınsoft “Mini Ada”lar İstanbul Havalimanında Görevde

İbrahim Öztürk




Antalya’da düzenlenen 4. Akdeniz Bilişim Zirvesine katılan, Konya’daki yazılım firması Akınsoft-Akınrobotics tarafından üretilen mini Ada, dans etmesi beklenirken sahneden düştü. Salondaki sinyal yoğunluğundan kaynaklandığı belirtilen bu durumun önlenmesi için gerekli çalışmalar başlatılıp, robotun tedavisi ve devamındaki süreç mizahi bir şekilde anlatıldı. Robot arkadaşları tarafından ziyaret edilen mini ada’nın kendine gelir, gelmez Konyaspor’un durumu ve şeb-i aruz törenlerini sorması dikkat çekici oldu. Geçmiş olsun dileklerini kabul eden ve kendisine sunulan hediyeleri kahkahalarla karşılayan mini Ada’nın daha üst modelleri İstanbul havalimanında görev yapmaya hazırlanıyor.

Akınsoft”Mini Ada”lar İstanbul Havalimanında görevde olacaklar. Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça bilecekler. İstanbul havalimanında ilk etapta görev yapacak olan insansı robotların sayısı 5 adet olup ileri de sayı ihtiyaca göre artacaktır. Mini Adaların bu üst modelinde kullanılan plastik malzemesi sağlamlaştırılırken, düşme ve çarpmayı önleyecek sensör sayısı artırılmıştır.

Robotların üzerinde Qr kod okuyucu da ilave edilirken, bunun yanında robotlara görsel tanıma için kamera da eklenmiş durumda olacaktır. Robotların üzerinde dört adet mikrofon bulunurken ses algılamasına karşı yolculara yön tarifi hizmeti verebilecek. Yön tarifi iki türlü yapılabilecek, sesli sorulduğunda sesi algılayıp ya da yolcu elindeki bileti okuttuğunda, sesli olarak gitmesi gereken yönü tarif ederken, aynı anda ekranında gitmesi gereken yönü de gösterecek. Akdeniz Bilişim Zirvesinde yaşanan talihsiz düşme olayı olumsuz, negatif algı oluşturmasın. Bazı hatalar, sorunlar çıktıkça zamanla düzeltilir. Şu an elektronikte dünya devi olan Samsung firması da bir zamanlar kuru meyve, sebze ve balık satan bir şirket iken geldiği nokta, seviye ortadır.

Gelecek yapay zeka ve robot teknolojisinde olduğuna göre, robotların askeri alanda, savunma alanında kullanılacağı da düşünülürse, yerli ve milli olan Akınsoft- Akınrobotics sonuna kadar desteklenmelidir. Kendi alanında bir dünya devi neden olmasın? 

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »