TSK’nın Göz Bebeği MPT-55

Hamza Aslan




Türk Silahlı Kuvvetlerinde yıllarca kullanılan Alman malı G-3 Piyade Tüfeğinin yerine Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren MPT- 76’dan sonra TSK’nın göz bebeği MPT-55 Türkiye’nin yeni nesil yerli silahı 2017’den itibaren seri üretime geçti. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu(MKEK) mühendislerince tasarlanan MPT-55 yüksek atış kabiliyetli, benzerlerine göre hafif ve etkili bir silah olma özelliğiyle kendisini gösteriyor. 


Türk silahlı kuvvetlerinin ihtiyacı göz önüne alınarak her türlü arazi ve hava şartlarında gece ve gündüz, tüm muharabe şartları da göz önüne alınarak tasarlanan MPT-55, “gaz piston hareketli, döner başlı kilitlemeli sistem” ile çalışan bir tüfek olarak yapıldı.
MPT-55’in özelliklerinde dakikada 850 atım yapma kapasitesi mevcuttur. 2018 yılı içerisinde Cumhurbaşkanlığı koruma ekibine, TSK’ya, Emniyet Genel Müdürlüğüne, MİT personeli ve diğer güvenlik birimlerine 23 bin adet teslimatı yapılmıştır. Meskun mahal çatışmalarında kullanıma elverişli olan, komando birliklerinde etkili şekilde kullanılabilecek olan yeni nesil piyade tüfeği MPT-55, uzun (MPT-55) ve kısa namlulu (MPT-55K) olmak üzere iki tip olarak yapılmıştır.


MPT -55 yeni nesil, yerli piyade tüfeği NATO standartlarında yapılmış, yarı otomatik ve tam otomatik olmak üzere iki atış modunda çalışan silahın etkili menzili 400, maksimum menzili 3600 metredir. Ayrıca fark edilmeyen bir ayrıntı olarak silahın üzerine bin yılık “kayı” damgası işlenmiştir. 30 fişek kapasiteli plastik kompozit şarjörlü ve üzerine her türlü optik sistemin takılacağı, üniversal pikatini ray sistemine sahip tüfek, 5,56x45 milimetre kalibreye sahip MPT-55 piyade tüfeğinin ağırlığı, 3bin/3bin300gramdır.

TSK’nın göz bebeği MPT- 55’in açılımı nedir? MPT-55’in açılımını verecek olursak:

M: Milli

P: Piyade

T: Tüfeği

55: 5,56 milimetre kalibre olduğunu gösteren 55’i alınmıştır
   
Gelişen teknoloji ile beraber ve Türk mühendislerinin çalışmalarıyla silah endüstrisi de yenilenerek TSK’nın ihtiyacı yerli ve milli silahlarla karşılanmaya başlanmıştır. Türk silahlı kuvvetleri bünyesinde kullanılan G-3 Piyade tüfeğinin yerine kullanım amacına binaen MPT-55, MPT-76, KNT-76 ile aşamalı olarak yer değiştirilmektedir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Star Gazetesi, Millisavunma.com                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »