Ulak’tan Yerli ve Milli “Maya”

İbrahim Öztürk



ULAK, Yerli ve milli olarak dördüncü nesil haberleşme sistemi, baz istasyonu, geliştirdiği teknolojilerle ülke ve uluslar arası alandaki milli ürünümüzdür ve aktif olarak sahada da kullanımdadır. Ulak Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı şirketin AR-GE çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Milat AR-GE projesinde MAYA’yı geliştirdi. MİLAT’ın açılımı “Milli Ağ Teknolojileri”dir MİLAT ile milli ağ teknolojileri projesiyle yerli olarak tasarlanan algoritma ve yazılımlarla, en üst seviyede bilgi güvenliği sağlanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda MİLAT ağ yönetim ve Analiz Sistemi’ni (MAYA)’yı geliştirdi.

Balcı AA muhabirine verdiği bilgilere göre:” Türkiye’nin 5G ve Ötesine Doğru İletişim Gücü sloganıyla Ağustos 2017 faaliyetlerine başlayan ULAK Haberleşme A.Ş’nin uçtan uca yerli ve milli geniş bant iletişim alt yapısı için somut adımlar atmaya devam ettiğini belirtmiştir. ULAK Haberleşme, Evrensel Hizmet Projesi kapsamında 450 sahada aktif olarak ULAK baz istasyonlarının yakın zamanda ticari şebekelerde kullanılacağını, 6 ay içinde de bin yerleşim yerine ulaşmayı hedeflemektedir.


Balcı çalışmaları ile ilgili verdiği bilgilerde: Baz istasyonu dışında 5G’nin en önemli teknolojilerinden kabul edilen Yazılım Tanımlı Ağlar(SDN) ve ağ fonksiyonlarının sanallaştırılması (NFV ) teknolojilerini yoğun kullanan MİLAT AR-GE Projesinin ilk etap ürünleşmesi sonucunda MAYA geliştirilmiştir. Burada amaçlanan tüm iletişim ve bilişim ağ altyapısında MAYA’yı kullanmaktır. Çünkü MAYA yerli ve milli olarak üretildiğine dikkat çeken Balcı, yazılım tanımlı ağ teknolojileri sayesinde geniş alan ağları üzerinde merkezi yönetim, şifreli ve kriptolu haberleşme de kullanılması ve kritik altyapıların şebekesinde kullanılacağını belirtmiştir.

MAYA’nın yurt içine ve sathına yayılmış büyük kurumsal şebekelerde kurularak, canlı sistemlerde gözlem çalışmalarına başlandığını belirten Balcı,”Kurumların ilgili, ilişkili ve bağlı kuruluşları arasında güvenli haberleşme sağlayacak bu sistem, bir yandan da iletişim ortamından bağımsız şekilde internet ve LTE gibi farklı sistemler üzerinde çalışarak, beklenmedik durumlarda haberleşmenin devamlılığını sağlıyor.” Diye konuştu.

MAYA Sistemlerinin önemi ulusal güvenliğin bir parçası olan Siber Güvenliği, belli noktalarda yapılan cephe savunmasından milli olarak ağdaki her bir noktada etkin gözlem ve savunma yetenekleriyle siber güvenliği artırılmış bir alt yapı sağlama durumu vardır. MAYA sağladığı teknolojik alt yapısı ve imkanlarıyla, yerli ve milli 5G alt yapısına da katkı sağlayıp temel oluşturacaktır. Gelecekteki savaşların siber alanda olacağı, ülkelerin siber ordular kurduğu bu zamanda ULAK’tan yerli ve milli “Maya”  projesi çok önemlidir. 

Kaynak: AA(Anadolu 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »