Uzaktan Kumandalı Atış Platformu

Hamza Aslan




Çok amaçlı insansız kara aracı UKAP katmerciler firması tarafından yapılmış ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ilk etapta 20 adetlik teslimat bu yıl içinde yapılacağı bildirilmiştir. UKAP ile insansız kara araçlarında ürün yelpazesinin genişletilmesiyle, güvenlik güçlerinin operasyonel yetenek ve kabiliyeti artırılmıştır. UKAP’ın kullanım amacı insanın erişemediği veya tehlikeli bölgelere öncü kuvvet olarak gönderilmek üzere dizayn edilmiş olması ve böylece çok amaçlı olarak kullanımı tasarlanmıştır. 

UKAP’ın özellikleri arasında uzaktan kumanda ile 3 km mesafe ile kumanda edilebildiği gibi son olarak uydudan kontrol edilecek kontrol sisteminin eklenmesiyle, harekat kabiliyetini ve kontrol menzili önemli ölçüde artırılmış oldu. Uydu sistemi sayesinde aynı anda 100 veya daha fazla UKAP kontrol edilebiliyor. Paletleri sayesinde her türlü arazide kullanılabiliyor ve -25 dereceye kadar her türlü hava şartlarında görev yapabiliyor. UKAP kullanım alanları olarak modüler tasarımı farklı amaçlarda, üzerine takılan kameralarla keşif ve gözetleme, mayın temizleme, kritik bölgelerde kurşun geçirmez haznesiyle yaralı personel taşıması, radarla düşman tespiti ve gerektiğinde çekici araç olarak kullanılabilmesi onu değerli kılıyor.


UKAP, ASELSAN tarafından son silah sistemleri ile donatılmış, ASELSAN – Sarp uzaktan komutalı stabilize silah sistemi ve uydu haberleşme sistemi, kurulan sistem sayesinde makineli tüfek ve otomatik bomba atar ile hareketli hedefleri de ateş altına alabilmektedir. UKAP’a takılan gece/gündüz görüş ve otomatik hedef takibi yapabiliyor. 
  
UKAP’ın tüm fonksiyonları kablosuz uzaktan kumanda ile kullanılmakta ve 5 saat kesintisiz çalışabilmekte, ihtiyaç halinde çalışma süresi  jeneratörle 8 saate çıkabilmektedir. Tüm bu fonksiyonel özellikleri ve harekat kabiliyetiyle UKAP yani Uzaktan Kumandalı Atış Platformu meskun mahallerde ve kritik muharebe alanlarında güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak gibi görünüyor.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »