Dünyayı Yürüten Türk

Hamza Aslan




Harvard Üniversitesinde çalışmakta olan Prof. Dr. Orhun Muratoğlu, kalça ve diz eklem protezleri konusundaki buluşlarıyla dünya çapında önemli başarılara imza atan Türk bilim adamının geliştirdiği protezler yüz binlerce kişiyi yeniden ayağa kaldırdı. Gelişmiş olan ülkelere önlenemeyen beyin göçü yaşandığından, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital’a bağlı Harris Ortopedi laboratuvarında “Protez” konusunda uzun yıllar AR-GE çalışmaları yürüten dünyaca ünlü Türk bilim adamı Prof. Dr. Orhun Muratoğlu, Bezmi alem 3. Ortopedi buluşmasında Türkiye’ye gelerek Türk meslektaşlarına çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.


Dünyayı yürüten Türk, Prof. Dr. Orhun Muratoğlu yaptığı çalışmalarda, sayısız buluşlara imza atmış, çalışmalarıyla ilgili 36 patenti bulunan Türk bilim adamı otuz yıllık tecrübelerini aktardı:”Protez ameliyatları çok uzun yıllar tüm dünyada yapılıyor. Her ne kadar ameliyatlar sayesinde hastaların eklem ağrıları azalmış ve yaşam konforları artmış olsa da uzun vadede en önemli problem, zaman içerisinde bu protezlerde meydana gelen aşınmaydı. Pek çok hastanın protezini bu yüzden ameliyattan belirli bir süre sonra tekrar ameliyatlar yaparak yenileri ile değiştirmek gerekiyordu. Bu konuda yaptığımız çalışmalarla geliştirdiğimiz yüksek çapraz bağlı polietilen ve E vitamini içeren polietilen gibi yüzeyler sayesinde aşınmaya karşı daha dayanıklı yüzeyler elde edebildik. Böylece yeniden ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırdık” demiştir.


3. ortopedi buluşmasının yapıldığı binanın tarihi olduğunu biliyor muydunuz? 1863 yılında yaptırılan tarihi kışla şimdilerde bilim yuvası olarak sempozyum ve bilim kongrelerinin düzenlendiği yer oldu. Ortopedi buluşması, katılan değerli bilim adamlarımız için çok faydalı olmuştur. Beyin göçünün tersine olması umuyoruz ki, Bezmi alem üniversitesinde bu konuda çalışmalar yapılmaktadır. Daha önce yayınlanan makalede anlatıldığı gibi Harvardlı doktor Serdar Uysal’ın yerli enzim buluşu buna örnektir. Dünyanın neresinde olursa olsun Türk bilim adamlarının buluş ve başarılarıyla gurur duyuyoruz.

İlginizi çekecek yazılar: https://heybiliro.blogspot.com/2018/05/harvardl-turk-doktordan-yerli-enzim.html#more  

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Kaynak: TRT Haber                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »