Bebeği Sallayıp Uyutmayın

Yıldız Eryıldız




Kaliteli uyku herkes için önemli olduğu kadar, bebekler ve çocuklar içinde kritik önem taşır. İnsan bedeni  uyku da sadece dinlenmez, aynı zamanda yenilenir. Bir insanın ileri ki yıllarda uyku ile alakalı sıkıntı ve sorun yaşaması ya da yaşamaması bebeklikten gelen doğru uykuyu öğrenmesine bağlıdır. Yetişkinlerde oluşan uyku problemlerinin bebeklikte anne babadan kaynaklanan hatalar olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, çocukluk dönemindeki uyku problemlerini ve kaliteli uyku için yapılması gerekenleri anlattı.

Süresinde yani zamanında doğan bir bebek günlük ortalama 16-17 saatini uykuda geçirdiğini hatırlatan Dr. Öner:” Bebeğin gündüz uykuları 3. Aydan sonra kısalır. Bu dönemde bebekler, sallanarak veya emerken uyuma gibi bir uyku aracı kullanmadan kendi kendilerine uyumayı öğrenebilirler. Bebeğin kendi kendini sakinleştirip, uykuya dalması öğrenilen davranıştır. Yani annelerin bu zaman diliminde bebeklerine, kendi kendilerine uyuyabilmeyi öğretmeleri gerekir” dedi. Yani bebeği sallayıp uyutmayın ki kendi kendilerine öğrensinler.

Çocuklarda en fazla görülen veya rastlanılan uyku sorunları; sık uyanma, uykuya direnme, uykuya dalmakta güçlük çekme olursa, yetersiz ve kalitesiz uyku, çocukta okul başarısızlığına sebep olacaktır. Dr. Öner:” obezitenin çocukluk çağındaki uyku problemleriyle yakından alakalı olduğunu ve uyku ile ilgili sıkıntılar haftada en az 3 defa tekrarlıyor ve 3 aydan daha uzun süre devam ediyorsa, uyku probleminin yaşandığını söyleyebiliriz. Yetersiz ve kalitesiz uyuyan çocuk dikkatini toplamakta zorlanır. Hafıza problemleri yaşar, kaygı bozukları vardır ve saldırgan davranışlar sergiler” dedi.

Çocuklarda uyku süresi aylara göre şu şekildedir.
4-12 aylık: 12-16 saat
1-2 yaşında: 11-14 saat
3-5 yaşında: 10-13 saat
6-12 yaşında: 9-12 saat
13-18 yaşında: 8-10 saat

Çocukların uyumama sebepleri vardır. Çocuğun niye uyumaz sorusuna cevaplar şunlar olabilir. Bebeğin veya çocuğun uykusu hafiftir. Gazlı bebek olması, zor sakinleşmesi, nörolojik gelişiminin geri olması, bademciklerinin ve geniz etinin hava yolunu daraltacak kadar büyük olması, emmek istemesi, uyuturken sallanmaya alışması, ailenin geç yatması, uyku sırasında sık, sık kontrol etmek, televizyon izleme ve bilgisayar uykuya dalma zamanını uzatması nedenler arasında sayabiliriz.

Çocuklarımıza uyku alışkanlıklarını nasıl kazandırabiliriz? Çocuklara kesinlikle yatmadan önce çikolata vermeyin. Çocuk uyumadan önce karnının tok olması, uyku süresinin uzun olmasına sebep olacaktır. Bu yüzden akşam yemeğinde çocuklara doyurucu besinler yemesi sağlanmalıdır. En önemlisi uyku saati yaklaşırken çocuklara çay, kahve, soda, çikolata, gibi uyarıcı gıdaları tüketilmemeleri önerilir. Uyku saatinden önce bu davranışın kazandırılması için, çocuğun psikolojik olarak kendini uykuya hazırlayabilmesi için 15-20 dakika önce uyku saatinin yaklaştığı hatırlatılmalıdır. İyi geceler derken uyku davranışını kazanabilmesi için hep aynı kelimeleri kullanmak, bu alışkanlığın kazandırılmasını sağlar.

Kaynak: Ziyneti Kocabıyık/ Türkiye Gazetesi    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »