İnsansı Robotla Kodlama Öğrenme

Hamza Aslan




Gaziantep Sanko Okulları Fen ve Teknoloji Lisesinde “kodlama” dersleri insansı robotla, kodlama öğrenme olarak geçiyor. Kodlama derslerinde kendi programladıkları ve “Pepper” ismini verdikleri robot eşliğinde ders yapıyorlar. Pepper yapay zekaya sahip, robotik dersinde öğrencilerle interaktif diyalog kurma, kodlama ile ilgili pratik yapma imkanı sağlıyor. Fen ve teknoloji lisesinde robotik, mekatronik, kodlama gibi derslerin zorunlu dersler olması ve bu derslerin teoride kalmamasını sağlayan insansı robot    “Pepper” oluyor.

Gaziantep Sanko Fen ve Teknoloji Lisesinde Robotik öğretmeni Neriman Ersönmez AA muhabirine yaptığı açıklamayla insansı robot “Pepper’in”’ hikayesini şu şekilde anlattı:” Pepper’ı geçen yıl Fransadan aldık ve öğrencilerimizle tanıştırdık. Bu anlamda ilkiz. Pepper’ı biz donanım olarak satın aldık. Fakat sonra öğrencilerimizin programlama seviyeleri yükseldikçe onu programlayarak ders anlatım seviyesine kadar getirebildiler. Pepper okulumuza dahil olduktan sonra programlama derslerimiz daha somutlaştı. Hayatımızda robotların nereye gelebileceği konusunda öğrencilerimiz belirli bir bakış açısı kazanmaya başladı. Robotları nerelerde kullanabiliriz, hayatımızı nasıl kolaylaştırabiliriz noktasında öğrencilerimiz birçok işlem yapabiliyor. Bu açıdan faydalı oldu” dedi.


Donanım olarak alınan robotun öğrencilerin programlama bilgilerinin gelişimiyle beraber aşama kaydederek ders anlatacak, Derste öğrenilen teorik bilgilerin, pratiğe çevrilmesine en güzel örneği olarak insansı robot “Pepper” durmaktadır. Konu ile ilgili Ersönmez’in söyledikleri önemli:”Lise seviyesinde böyle bir laboratuvara sahip olmak öğrencilerimize farklı bir vizyon kazandırıyor. Üniversitede görme ihtimali olan şeyleri lisede görmeleri, üniversiteye bir tık önde başlamalarını sağlıyor” demiştir.

Geleceğin teknolojisi yapay zeka’da olduğuna göre Gaziantep Sanko Fen ve Teknoloji Lisesinde insansı robotla kodlama öğrenme eğitimi doğru şekilde uygulanmaktadır. Teorikten, pratiğe uygulamalı işlenen dersler geleceğin bilim adamlarının, kodlamacıları ve yazılımcılarının yetişmesi imkanını sunuyor. Bütün okullarımızda eğitim sistemine en güzel örneği teşkil etmiyor mu?  

Kaynak: Hürriyet Gazetesi/ Sabah Gazetesi          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »