Beyin Göçü Gerçeği

Hamza Aslan




Son zamanlarda belki de çok tartışılan konulardan birisi beyin göçüdür. Bizde bu konuda yaptığımız araştırmaları, beyin göçü gerçeğini sizinle paylaşmak istiyoruz. Beyin göçünü nasıl önleriz? Türkiye’nin en gözde üniversitelerinden yetişen dehaları, yazılımcıları, algoritmacıları elimizde nasıl tutarız? Mezun olur, olmaz gidenler ya da biraz çalıştıktan sonra yurt dışına, Amerika veya Avrupa Birliği ülkelerine gidiyorlar. Beyin göçü olmaması için ne yapılması gerekiyor? Onlara nasıl imkanlar sunulmalı ki beyin göçü olmasın?

 TGRT Ana Haberi sunan Ekrem Açıkel haber sunarken bir hatırasını anlattı. Sanki bütün durumu anlatan kısa bir özetti:”İstanbul’da bir yıl önce taksi bekliyorum. Taksi beklerken arkamda başka bir bey’in de taksi beklediğini gördüm. İkimizde sıkışmıştık, tek bir taksi durdu ve bindik. Yolda sohbet etmeye başladık. Aynı yere gidiyorduk. Ben yazılım firması olan iş adamıyım dedi. Üniversiteden de bilgisayar bölümü mezunuyum, Siz ne iş yapıyorsunuz dedi ben de gazeteciyim dedim. O zaman şu meseleyi mutlaka gündeme getirin dedi. 50 yazılımcı çalıştırıyorum şirketimde, peş peşe ayrılıyorlar ve yurt dışına gidiyorlar. Çok kısa süre içerisinde ODTÜ mezunu, Boğaziçi mezunu Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olan hiçbir yazılımcı, mühendis kalmayacak” demiştir.

Türkiye’den yurt dışına çalışmak için giden, beyin göçü gerçeğine istatiksel olarak bakarsak:

2016 yılında 69. 326 kişi

2017 yılında 113.326 kişi

2018 yılında 253. 640 kişi

 Yurt dışına çalışmak için ülkeden ayrılmış. Zeki öğrencilerimiz, yazılımcılarımız, mühendislerimiz, teknik dehalarımız, değişik sebeplerden dolayı Türkiye’den ayrılıyor. Yıllara göre oran yüzde yüzün üzerinde ne yazık ki, yakın zamanda yazılımcı ve mühendis açığımız olabilir. Çok önemli bir sorun olarak beyin göçü karşımızda durmaktadır.

Beyin göçünü önlemek için ne yapılması gerekiyor? Hangi projelerle bu sorun çözümlenebilir? sorusuna yanıt olabilecek bir uygulama başlatılmış. Türkiye’nin geleceği olan dev şirketler beyin göçünü önlemek için başlattıkları “Stajyer Mühendis programı “ çok yerinde bir uygulamadır. TUSAŞ, Türkiye’nin havacılık alanında başlattığı çok önemli projelerde( Atak, Anka, Gökbey, Milli Muharip Uçak, Hürkuş)  ihtiyaç duyduğu mühendis ve yazılımcılara şirketin verimliliğini artırmak adına, okul sıralarında iken kaliteli çalışma ortamı sunularak, muhtemel beyin göçünün önüne geçmek amaçlanmıştır. Üniversitelerde 3’üncü ve 4’üncü sınıflardaki öğrencilere yönelik olan bu program sayesinde öğrenciler aynı zamanda kendilerini de geliştirebiliyorlar. 

 “Stajyer mühendis Programı”na benzer projeler üretilerek beyin göçünün önüne geçilebilir. Gençlerimize belli bir imkan ve kaliteli çalışma ortamı sağlandığında, onlar başka yerlerde, yurt dışında çalışmayı düşünmeyeceklerdir. Beyin göçünün önlenmesi için Türkiye’nin dev şirketlerine, devletimize büyük görevler düşmektedir.


ASELSAN’da tersine beyin göçü için yurt dışında çalışmalar yapmaktadır. Bu amaçla iki kez ABD’de Silikon vadisini ziyaret ederek yurt dışında çalışan Türklerin yurt dışında edindikleri bilgi ve birikimleri sayesinde katkı sağlayabilecekleri AR-GE çalışmaları hakkında tanıtım yapmışlardır. ASELSAN ekibi Stanford, Berkeley, Ohio State ve MIT Üniversitelerinde düzenlenen TASSA(Turkish American Scientist and Scholars Association) ve TÜBİTAK toplantılarına katılan üniversitelerde araştırmalar yapan öğretim görevlileri, doktora ve doktora sonrası eğitimlerine devam eden öğrenciler ile endüstride çalışan Türk bilim insanları arasında iletişim kurulmasını sağlamıştır. Yapılan bu çalışmalar sayesinde ASELSAN, 100 çalışan kazanarak, tersine beyin göçü çalışmaları meyvesini vermiştir.          

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla, TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen “Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı”, “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı “ na dönüştürülmüştür. 10 ülkeden 56 farklı destek programı incelenerek hazırlanan program, AR-GE çalışması yapacak araştırmacılara geniş imkanlar sunmaktadır. Ekip kurmalarına, çalışmalarını, Türkiye’nin önde gelen akademi ve sanayi kurumlarında yürütebilmelerine imkan sağlamaktadır. Bu kapsamda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanarak hem sanayi de, hem de akademik alanda ihtiyaç duyulan bilgi transferi amaçlanmaktadır.

 Konu ile ilgili detaylar https://www.ytb.gov.tr/haberler/uluslararasi-lider-arastirmacilar-programi linkinde mevcuttur. Program kapsamında resmi başvurular 15 Aralık 2018 tarihinden itibaren başlamıştır. Gönül ister ki beyin göçü tersine olsun, ülkemizin değerleri, yetişmiş genç yetenekleri, bu programlar ve uygulamalarla yurt dışına gitmeden, çalışma olanağına sahip olsunlar.
          
Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT Haber, Hürriyet Gazetesi



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »