Akıllı Telefonlarla Fotoğrafın Sırları

İbrahim Öztürk




Fotoğraf kelimesi Yunanca photos”ışık” graphos”çizmek” sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Teknik açıdan açıklama yapmaya çalışır isek; optik ve kimyasal süreçlerin kullanımıyla, yüzeyde kalıcı görüntü elde edilmesi diyebiliriz. Fotoğrafın tarihi neredeyse Rönesans devrine kadar gider. Bazı kurallar da o günün ressamları tarafından belirlenerek temel oluşturulmuştur. Dünyada ilk bilinen fotoğraf emekli subay olan Joseph Nicephore Niepce tarafından bir yaz günü ve tarih 1827’de bir güvercin yuvasının fotoğrafı çekilerek fotoğrafçılık tarihi başlamıştır.
Fotoğrafçılık yakın zamana kadar profesyonellerin işi olup herkesin yapabileceği bir iş olarak görülmüyordu. İyi bir fotoğraf makinesi, aksesuarları derken biraz para harcamanız, kesenin ağzını açmanız gerekiyordu. Cep telefonları ile beraber bu alanda da devrim yaşandı. Sosyal medya da eklenince cep telefonlarıyla çekilmiş fotoğraflar ve herkes birer fotoğrafçı oldu. Bu makalede akıllı telefonlarla fotoğrafın sırlarını anlatmaya çalışacağım. Bunlara dikkat etmenizi öneririm:


. Fotoğraf makinesi ile beraber yanınızda lens bulundurmanız, duruma göre tercih yapmanız gerekiyordu. Cep telefonlarıyla beraber hepsi bir arada, tek kamerada toplandı. Bir telefonda neredeyse 4 lens bulunuyor. Cebinizden çıkan telefonla iyi fotoğraf şansınız yüzde elli, ilk yapmanız gereken yanınızda taşıyacağınız gözlük bezi ya da pamuklu bez ile kamera temizliğini yapmak olmalıdır. Kamerada olan toz ışık kırılmasına sebep olacağından netliği etkiler.


. Dinamik aralık nedir? Biliyor musunuz? İnsan gözünün gördüğü fotoğrafla, ekranın gördüğü fotoğraf aynı değil ve bu aradaki farklılığa da dinamik aralık denir. Yani göz ve ekran arasındaki farkı anlatır. Fotoğraf çekerken yapılan hatalar dinamik aralıkta bozulmalara sebep olur. Akıllı telefon çekeceğiniz fotoğrafı filtreden geçirir yani size editlenmiş bir fotoğraf verir. Sonra bu editlenmiş fotoğrafı alıp siz bir daha kendi istek ve kullanıma uygun ayarlarsınız. Aslında ikinci editlemeyi yapmış oluyorsunuz. Ancak yapılan editleme fotoğrafta dinamik aralığın bozulmasına neden olur. Fotoğrafçılıkta bir kural var ki, bir fotoğraf asla üç defa editlenmez. Çünkü yapılan her editleme  piksel bozulma, dinamik aralık bozulması demektir. Yapmanız gereken fotoğrafı çekerken doğru açı, tek kamerada çekerseniz o açıda editlenmiş olur. Başka da editlemeye gerek kalmaz.



. Fotoğraf çekiminde alan derinliği önemli, bunu nasıl sağlarız? Fotoğraflarda bizim görmediğimiz ancak beynimizin algıladığı çizgiler var. İşin sırrı fotoğraf çekerken çizgileri takip ederseniz üç boyut hissini yakalarsınız. Bir de fotoğraf çekerken yansımaları da kullanın.


. Fotoğraf çekiminde titremeyi engelleyin, her ne kadar titremeyi, titreşimi engelleyen yazılımlar olsa da her şey sizin elinizde, titremeyi engelleyin ve net fotoğraflar yakalayın. Gece çekimlerinde ve hareketli sahnelerde tripod kullanmayı ihmal etmeyin.


. Asal sayı kuralını mutlaka kullanmalısınız. İnsan algısı ile alakalı olan iki objeyi gören insan beyni yanına üçüncüsünü, dört objeli fotoğrafta da beşincisini ister. Bu teknikten dolayı gelin- damat fotoğraflarında üçüncü obje olarak gelinin eline büyük bir çiçek verilir. Üç objeli fotoğraflar ya da üç ayrı art arda fotoğrafı paylaştığınızda sosyal medya üzerinde etkileşim olur.

. Cep telefonları, kamera arkasında bulunan kılavuz çizgilerini gördünüz mü? Bunun manası; kılavuz çizgileri objeyi fotoğrafın içinde nereye koymanız gerektiğini size anlatır. Bu durum bir yerde kurtarıcı özellik yani bir bölü üç oranını kompozisyon hazırlamanız da size yardımcı olacaktır. Ekran yatay veya dikey üçe bölünür. Örneğin gül fotoğrafın neresinde olmalı? Vurgulanmak istenen nesne ortadaki karede olmalıdır. Fotoğraf çekerken yansımalardan faydalanın. 


. Fotoğraf çekiminde HDR modunu kullanırsanız, dinamik aralığını artırırsınız.

. Cep telefonuyla çekimde alan sınırlı olduğundan çerçeveyi dolduracak şekilde pozisyon almaya çalışın. Akıllı telefonlarla fotoğrafın sırlarını açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.                           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »