10 Yaşındaki Mucitten Görme Engellilere Baston

Hamza Aslan




Sakarya’nın Kaynarca ilçesi, Turnalı köyündeki Hacı Osman Ortaokulunda öğrenim gören Eren Can Pestil’den 3 Aralık dünya engelliler gününde anlamlı bir etkinlik ve buluş ile farkındalık oluşturulmuştur. 10 yaşındaki mucitten görme engellilere baston yapması, özellikle dünya engelliler gününde tasarımı kendilerine ait olan bastonun adı “gören göz” olmuştur. Yaptıkları tasarımı bilişim öğretmenleri Beytullah Öztürk ile Müdür yardımcısı Hüseyin Özdemir koordinesinde kısa film ile de tanıtımını yaptılar.

“Gören Göz” adını verdikleri mesafe sensörlü baston önüne engel geldiğinde sinyal vererek kullanıcıyı uyarıyor. Mesafe sensörlü baston bu minik mucitten önce yapılmış mıdır? Bu sorunun cevabı evet yapılmıştır. “Wewalk, dünyanın ilk akıllı bastonu”dur. Burada önemli olan önceden yapılan bu bastonu genç bir kardeşimizin görme engellileri düşünerek yeniden tasarlamasıdır. Buluş ve icat yapan mucitlerin ortak özellikleri çevrelerine merak duymaları, iyi gözlemci olmaları, sorgulayıcı ve sebep- sonuç ilişkilerini açıklamaya çalışıyor olmaları en önemli özellikleridir.


Bunun yanında deney yapmayı sevmeleri, araştırmacı olmaları, yaptıkları deney ya da çalışma da başarısız olsalar da pes etmezler, kendilerine güvenleri tamdır. Başaracaklarına inanırlar. Mucitler çevredeki ihtiyaca göre, soruna çözüm ararlar. Ticari kaygıları yoktur. Tamir işi yapanların bir cihazı tamir ettiklerinde duydukları hazzı, bir işi başarmanın verdiği mutluluk onlara yeter. Ticari kazanç sonra gelir. Bu mucit kardeşimizle ne alakası var diyebilirsiniz. Aslında tam da elinden tutulup imkan verilecek bir yaş olduğu için bu konulara girdim. Türkiye büyük hedeflerine ulaşması için kesinlikle AR-GE’ye kaynak ayırması gerekiyor. Mucitlerin elinden tutulması şart, yaptıkları icatlarla onları baş başa bırakmak yerine, onlara imkan tanınmalıdır. 

Kaynak: Haberler. Com      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »