Sağlıkta Büyük Başarı: Yerli Ve Milli Damar Robotu

Hamza Aslan




Çeşitli hastalıkların sebep olduğu damar tıkanıklığında ilaç tedavisi öncelikli olarak kullanılıyor. Türk Diyabet Vakfı bu konudaki verilerinde, Türkiye’de 11 milyondan fazla şeker hastasının damar tıkanıklığı sebebiyle ve sigara, obezite, hipertansiyon, pasif yaşam tarzı, kalp hastalığı gibi nedenler yüzünden ampütasyon riski taşıdığını bildiriyor. Ampütasyon, iyileşmesi olanaksız olan organın kesilip atılması demektir. Cerrahi müdahale sonrası da hastaların büyük çoğunluğu yaşamını kaybediyor. Cerrahi müdahale sırasında kullanılması gereken tıbbi cihazlarda maliyeti yüksek olduğundan, bütünüyle bu tedavilerde kullanılamıyordu.  Bu soruna çözüm için başlatılan çalışmalarda sona gelindi.

Damar tıkanıklığına son verecek, Sağlıkta büyük başarı: Türkiye’nin yerli ve milli damar robotu geliştirildi. Türkiye’nin birçok ilinde tamamen yerli ve milli olan bu cihazlar cerrahi operasyonlarda kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin tıbbi cihaz üretiminde öncü kuruluşu olan RD Global & INVAMED, damar tıkanıklığına son veren damar robotunun tasarımcısı olarak:“ Temren Aterektomi” hakkında şirketin yönetim kurulu başkanı Raşit Dinç uzun yıllar yapılan Ar- Ge çalışmaları ve büyük çabalar sonucu üretimi yapıldığını belirtmiştir:” Aterektomi cihazı, damar içersindeki plakları açmaya ve tıkalı damarı tekrar sağlıklı bir duruma getirmeye yarayan bir sistemdir. Sistem, tünel açma prensibi ile çalışmaktadır. Anjiografik tekniklerle damar içerisine gönderilen kateterler yardımı ile uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Hedefimiz ülkemiz kaynakları ile üretilen damar robotu Temren’in dünya damar cerrahisi sağlığına fayda sağlamasıdır” dedi.


Türkiye’de bu işlemler ve cerrahi operasyonlarda kullanmak için ithal edilen cihazlar yerine yerli ve milli damar robotonun yapılmış olması, kullanıma girmesi ülkemiz adına büyük bir kazanımdır. Dinç yaptığı açıklamanın devamında:”Günümüzde Cumhurbaşkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun sağlıkta yerli ve milli üretime öncelik verilmesi politikaları doğrultusunda, önceden dışa bağımlı olunan bu riskli gruptaki hastaların tedavileri artık Türkiye’de RD Global &INVATED tarafından daha ileri teknoloji ile üretilen yerli ve milli cihazlarla yapılabiliyor” dedi.

Üretilen yerli ve milli cihaz damar robotu ile en son Op. Dr. Oktay Tüydeş ve Op. Dr. Abdurrahman  Muratoğlu tarafından kullanılarak 3 yıldır şiddetli bir şekilde bacak ağrısı çeken bir hastanın tedavisinde kullanıldığını kaydeden Dinç, Cihaz sayesinde yapılan müdahale bir saat süren ve tıkalı bacaktaki atardamarın açılarak, stent ve yapay damar konulmadan tedavinin yapıldığını ve hasta aynı gün ayağa kalkarak normal yaşantısına devam edebileceğini belirtmiştir. Yerli ve milli olarak dışa bağımlılığımızı bitiren bu tür cihazları ülkemiz için büyük kazanımlar olarak görmek gerekiyor.  
  
Kaynak: Türkiye Gazetesi/sağlık                              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »