Saç Boyası, Saçı Döker mi? Zararı Var mıdır?




Saç boyası göreceli bir kavram olduğundan kadın, erkek fark etmeksizin beyazları kapatmak veya stil değiştirme amaçlı, keyfi saç rengi değiştirmede kullanmaktadır. Bu sayılan amaçlar doğrultusunda kullanımı faydalıdır. Saç boyası, saçı döker mi? zararı var mıdır? Diye sorgularsak, ne yazık ki içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasından dolayı zararları vardır. Saçta yıpranma ve kırılma, saç dökülmesi, yüz ve gözlerde ödem ve alerjik durumlar, saçta kepeklenme sayılabilir. Daha tehlikelisi aşırı kullananlarda, çok kullananlarda lenfoma kanseri yapma riski taşır. Ne gibi zararları vardır, sizin için araştırdık.

Saç Boyasının Zararları

. Akademik araştırmalar, saç boyası kullananlarda yapılan gözlem ve araştırmalarda lenfoma kanseri riskini artırdığını ortaya çıkarmıştır:

. Saç boyası içeriğinde bulundurduğu PPD(parafenilendiamin) maddesi DNA hücrelerine zarar verdiğinden kanser oluşum riskini artırır.

. Hangi amaçla kullanırsanız, kullanın alerjiye sebep olabilir. Alerji sonucu çıkabilecek belirtiler; saç diplerinde yaralar, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik, gözde ve yüzde şişlik, göz ve burun çevresinde ciltte döküntü, saç dökülmeleri gibi birçok reaksiyon görülebilir.

. Saç boyasının başka bir zararı saçlarda sertleşme, kuruma ve dökülmelere yol açabilir. Saç dökülmesi bölgesel olur. Aşırı kullanım seyrelmeye sebep olur.

. Sürekli ve aşırı kullanım ciltte tahrişe sebep olacağı gibi saç diplerinde kepeklenme yapar.

. Saç boyalarının kimyasal içeriği saçın doğal pigment yapısını bozacağından saçlardaki beyazları artırabilir.

. Bilinçsizce yapılan saç boyaması, salgılanan kimyasal koku solunum yollarına zarar verir.

 Saç boyası üretilirken kimyasal karışımlar, pigment sentezler, oksijen bazlı kremlerin karışımıyla elde edilir. Karışım sırasında pigmentlerde oksitlenme gerçekleşirken boyama ile beraber pigmentler saçın içine girmiş olur. Saçtan hemen de atılamaz ve dolayısıyla saçlarda uzun süre boya kalmış olur. Saç boyasının uzun süre kalması avantaj gibi görünürken, saç dibindeki doğal yağın saç uçlarına gitmeyi önleyeceğinden saç uçları kırılır ve zarar görür. Beslenemeyen saçlarda cansızlık ve sert görünüm oluşur.

 Hiçbir kadın ve erkeğin istemeyeceği bir sonuçla karşılaşmak kaçınılmaz olur. Saç boyası ile ilgili bilgiyi biz verdik. Kullanıp kullanmamak size kalmış. Hiç mi kullanmayacağız derseniz, markalı ve bilinen saç boyası mantıklı olur. Aşırı ve uzun süreli kullanmak sizi üzebilir.     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »