Kalbinize Kış Ayarı Yaptırın

Yıldız Eryıldız




Her mevsimin kendine özgü özellikleri vardır. Kış mevsiminde kar, don ve soğukların olması da doğaldır. Sağlıklı insanlar için sorun olmasa bazı rahatsızlık ve hastalığı olanlar için kış mevsimi zor geçmektedir. Kalp sorunu olanlara söylenecek:”kalbinize kış ayarı yaptırın” demek doğru olacaktır. Slogan gibi bir cümle ama kalbe kış ayarı nasıl yapılır? Kalbin yaz ve kış ayarı olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof Dr. Bingür Sönmez şunları söylemiştir:

“ Soğukta kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır. Çünkü soğuk havada atım hızını ve kan dolaşımını hızlandırarak vücudun sıcaklığını korumaya çalışır. Kalp problemi olanlarda yeteri kadar dolaşım sağlanamayınca hayati riskler ortaya çıkabilir. Kalp hastaları yaz başında olduğu gibi kışın da doktorlarına giderek tetkiklerini yaptırmalı ve ilaç dozlarını yeniden ayarlatmalıdır” dedi. Kış aylarında sağlıklı insanların da kendilerine dikkat etmesi gereklidir. Açık havada, parklarda yapılan sporlara, soğuk havalarda ara verilmeli veya kapalı alanda, spor salonlarında bu faaliyetlere devam edilebilir.

Kışın kalp hastaları soğuk havalarda mümkünse dışarı çıkmasınlar. Çünkü soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak, korumak için daha fazla çalışması hayati riskleri artıracaktır. Soğukta, kalp krizi riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez “ Kalp hastalarının direkt olarak soğuğa maruz kalmaması ve dışarıda dolaşırken rüzgarı göğüs bölgelerinden almamaları gerekir. Havayı da mümkünse bir atkı ile ısıtarak havayı içlerine almalıdır” dedi. Soğuk havaların hakim olduğu kış günlerinde kalp hastalarının mutlak surette doktor tavsiyelerine uymaları önemlidir. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.  

Kaynak: Türkiye Gazetesi/Sağlık             


          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »