Kadına Şiddeti Yapay Zeka Önler mi?

İbrahim Öztürk



Yapay zekanın girmediği alan neredeyse kalmadı. Yapay zeka üreticileri son zamanlarda kadına şiddetin dünya genelinde arttığı bir dönemde bunun üzerine çalışmaktalar. Türkiye’de bile kadınların yaklaşık olarak yarısı şiddete maruz kalmaktadır. Yapay zeka otomotivden, bankacılığa bir çok alana girdi. Daha önce ki yazımda aşağıda linkini vereceğim makalede belki de bir doktorun elinde hayat kurtaran, katilin elinde can alan bıçak misali sosyal kredi sistemi Çin’de uygulanmaya başlandı.

Sistem sokakları tarıyor. İki yıllık çalışma sonucu telefonu konumlandıran sistemden örnek verecek olursak, yolda yürüyen şahsın etrafında ona doğru koşan, üzerinde silah veya kesici alet varsa tanımlayıp güvenlik kameraları aracılığıyla durum bilgisi geçen, konum atan bir çalışma var. Uygulanıyor mu? Evet sistem Çin’de uygulanıyor. Kadına şiddeti yapay zeka önler mi? Başarı oranının %90 olduğunu biliyor muydunuz?

Sosyal kredi sistemi Çin’de bir proje olarak uygulanmaya başlandı. Görünüşte insanların özgür düşüncesine kısıtlama getirdiğini düşünürken, bu açıdan bakıldığında kadına şiddeti de azaltacağı görülmektedir. Sokaklara kurulan kamera sistemiyle yüz tarama sistemiyle dakikada 3 milyar insanın yüz taramasını yapıyor. Şehirde dolaşan birisini bulmak ise bu sistemle beş dakika sürecek. Türkiye’de son on yılda kadın cinayetleri yaklaşık olarak 2500’ün üzerinde, dünya genelinde kadınların yarısı şiddete maruz kaldığını düşünürsek sistem doğru kullanılıyor.

Yapay zekanın kadına şiddeti bitireceği Çin’deki uygulama, suçluları tespit etmede sağlanan başarı umut vermektedir. Sonuçta her şey insanın eğitimine bağlı, her insanın arkasına bir polis takmak mümkün olmadığına göre, telefona yüklenen özel bir yazılım sayesinde kadına doğru hızlı hareket ve elinde kesici alet, silahı algılayıp polise konum atıyor. Bu sistemin en azından suçu işleyecek olanın üzerinde caydırıcı etkisi olacaktır. Bu sebeple ki Çin’de %90 yapay zeka kadına şiddeti önlemiş görünüyor.

Türkiye’de kadına şiddet olmasını anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü %99’u Müslüman olan ülkede, güzel dinimizin emrine uyan, hanımı ile iyi geçinir. Kadına merhametle yaklaşır. Sevgili peygamberimiz buyuruyor ki:” Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar Allahütealanın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak olun. İyilik edin.” (Müslim) Görüldüğü üzere hanımlar Allahütealanın emanetidir. Hiç insan hanımına şiddet uygular mı? Onu incitir mi?
      
İlginizi çekecek yazılar



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »