Yapay Zeka Parmak İzini Taklit Eder mi?

İbrahim Öztürk




Yapay zeka’nın gelişimiyle beraber, bir taraftan da neler yapabileceği test edilmekte, hackerlik denemelerinden, bilgisayar teknolojisine, akıllı telefon teknolojisinden, ağ teknolojisine kadar bir çok alanda başarılı olduğu tespit edilmiştir. New York Üniversitesinde yapılan çalışmalarda, Yapay zekanın telefonlarda kullanılan parmak izini taklit etme ihtimali ortaya çıkmıştır. Akıllı telefonlarda, tabletlerde, kullanılan parmak izi teknolojisi kullanıcılara kolaylık sağlasa da, aslında kişiye özel biyometrik özellikleri telefona yüklemiş oluyoruz.

Konuyu değerlendiren siber güvenlik uzmanları bu konuda önemli tespitlerde bulundu:

. Bu iş için kullanılacak güçlü bir bilgisayar ve yapay zeka yazılımı da gelişmiş olursa parmak izini taklit edebilir. Parmak izi, göz retinası, göze rengini veren iris tabakası insanda bulunan biyometrik özellikler aslında karesteristik özelliklerdir. Parmak izi kişiye özel bir durumdur. 

. Birisi gelse “boş kağıda imza atar mısın?” Dese. “Olur mu öyle şey?” diyeceğinizi duyar gibiyim. Ama biz telefona parmak izi ile girerken biyometrik bilgilerimizi kendi isteğimizle giriyoruz. Sistem güvenli olarak kodlayıp saklıyor.

. Sistem güvenli bir şekilde kodlayıp sakladığına göre:” Yapay zeka parmak izini taklit eder mi?” diye korkmaya, sorgulamaya ne gerek var? Esasında cep telefonu, tablet, bilgisayar kullanırken bazen indirme yapıyoruz. Uygulamaları indirirken bizden erişim izni istiyor, burada dikkat etmek gerekiyor. Basit bir bomba oyunu bile kurarken, kamera ve telefona istenen erişim izni pek masum durmuyor. Uyarıları detaylı bir şekilde okumanızda fayda var.

. Erişim izni sonrası kötü niyetli kişilerin biyometrik bilgiler dahil, her türlü bilgiye ulaşıp kopyalama yapacağını, sizin için asıl tehlikenin o zaman başlayacağını hatırlatmak isterim.

. Alınacak tedbirlerle kendinizi koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken parmak izi yerine şifreleme yöntemini kullanabilirsiniz. Harf ve sayı karışımı şifreleme uygun olur. İndirme yaparken veya bir uygulamayı kurarken, sizden istenen erişim izinlerine dikkat edin. Uyarıları dikkatlice okuyun. Üşenmeyin, tembellik yapmayın. Biyometrik bilgilerinizi, kişiye özel bilgilerinizi, banka bilgilerinizi koruyun. Geleceğin hackerliğini yapay zekalar yapacaktır. Bu makaleden sonra aşağıdaki makalemizi de okumanızı tavsiye ediyorum.

İlginizi çekecek yazılar: Yapay Zekayla Hacker’lık Denemeleri

                                           Siber Savaşlar

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »