Geleceğin En Popüler meslekleri

İbrahim Öztürk




Yapay zekanın gelişimi bazı meslek gruplarını tehdit etmektedir. Yapay zekanın gelişimi ve otomasyon bir kesimin işini elinden alacak. Yapay zeka ve otomasyondan en az etkilenecek meslekleri, geleceğin en popüler mesleklerini sizin için araştırdık.

Robot Üreticisi ve Servis Yönetimi

Çin’de sırf robotların çalıştığı ilk fabrika Dongguan bölgesinde kurulduğuna göre, iş gücünde robot oranının gelecek 10 yılda üç katına çıkması bekleniyor. Günümüzde robotu insanlar üretiyor ama yakın gelecekte robot üreten ve imal eden robotlar üretilecek. Bunu yapamayanlara robot tamir ve bakım işi yapmak da düşebilir. Geleceğin karlı ve kazançlı işlerinden birisi olarak görünüyor.

Ham madde Yönetimi

Gelecekte çoğu işi robotlar insanların elinden alacak ama yapılacak işlerde, kullanılacak ihtiyaç maddesinin adı hammaddedir. Hammaddenin çıkarımı yani yer altından çıkarılması, işlenmesi ve dağıtımına kadar maharetli ve yetenekli insanlara ihtiyaç duyulacaktır.

Yapay Zeka Uzmanları

Yapay zekanın temelinde kullanılan algoritmalar analitiğin yerine geçecek. Algoritma analitiğin yerine geçecek olsa da yine de yapay zekaların internetteki bilgi ağları arasında, içinde istenen bilgiyi bulmasını programlayacak yapay zeka uzmanlarına ihtiyaç olacak. IT (Bilgi Teknolojileri) endüstrisindekiler yakın zamanda yapay zekanın hızlı yükselişine şahit olurlarken, tek bir kişi tüm bölümün yerini alacak basitleştirilmiş vasıtalara sahip olacak  ya da dışarıda iş arayan durumunda kalacak. Yani geleceğin cazip işlerden birisi de yapay zeka uzmanları olacaktır.

Yapay Beden İmalatı
İnsanlarda oluşan organ kayıpları için yapılan çalışmalarda kullanılan canlı organizma, 3D yazıcılarla yapılan protez organ, tedavi ve nakiller geleceğin meslekleri arasında, yapay beden ve organ üretimi 22. Yüzyılın en karlı işlerinden olacaktır.


E- Sporlar

E- Spor sektöründe büyüme hızı diğer yıllarla mukayese edildiğinde sektör 2018 yılında %50 büyümüş durumdadır. Şu anki durumuyla altının değerlenmesi sonrası yaşanan “altına hücum”  yaşayan sektör durumundadır. Geleneksel sporların tahtını sallamaktadır.

Psikologlar ve Terapistler

İnsanlık var olduğu müddetçe psikolog ve terapistlere ihtiyaç duyulacak. Ama çağın hızı, stresi, baskılar derken gelecekte insanların ruh sağlığı en büyük problemlerden olacağı ön görülmektedir. Bu yüzden geleceğin en popüler mesleklerinden birisi de psikologlar ve terapistler olacaktır.

Gen Tasarımı

Yeni geliştirilen, yeni teknoloji CRİSPR ile genler üzerinde oynamalar yapılabiliyor. Bu teknikle gen’de olan bir hastalık, görme bozukluğu gibi rahatsızlıklar doğmadan düzeltilebilecek. Gen tasarımı ve genetik araştırmalar ve bu teknoloji üzerinde yapılan çalışmalar etik bulunmasa da geleceğin meslekleri arasındadır.

Siber Güvenlik

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen SHİELD konferansında da konuşulduğu üzere geleceğin en önemli meslekleri arasında olan siber güvenlik uzmanlarına insanlar bir yerde parasını ve canını emanet edecekler. Yapay zeka ve teknolojik gelişimlerin neticesinde, saniyede beş virüs üretildiğini düşünürsek, siber güvenlik uzmanlığı en önemli meslekler arasındadır.

Sanal dünya tasarımcısı

İnternet kullanıcılarının sayısının 4,3 milyar insana dayandığı, sanal alemi önemli kıldığından, bu konuda sanal gerçeklik araştırmaları adı altında bir alan açıldı. Sanal gerçeklik uygulamaları alanında yapılan araştırmalar öncelikle eğlence alanında yapılsa da her alanı kapsayacak şekilde görünmektedir.

Biyokimya ve Teknoloji Mühendisliği

Dünyaya ve insanlığa  zararı çok fazla olan plastiğin hayatımızdan çıkarmak için bir çok proje geliştirilirken bunun yerine yeni malzemeye gereksinim vardır. Bu malzemenin bulunması ve yeniden şekillendirilmesi biyokimyacılar ve teknoloji mühendislerine iş düşmektedir.

Yaşlı bakımı ve Cenaze Hizmetleri

Sağlıktaki gelişim, insan ömrünün uzamasıyla oluşan yaşlı nüfus ile beraber geleceğin mesleklerinden yaşlı bakımı da popüler meslekler arasındadır. Cenaze hizmetleri de ayrıca karlı işler arasında öngörülmektedir.

Zenginlere Özel Hizmet

Öngörülen geleceğin mesleklerden birisi de zenginlere özel hizmet cazip meslekler arasında sayılıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, aradaki gelir dağılımındaki çıtanın, farkın daha da açılmasına sebep olduğundan zenginlere özel hizmet geleceğin karlı işlerinden görülmektedir.

Kimse gelecekte ne olacağını bilmez ancak mevcut verilerden hareketle gelecekte hangi sektörde, hangi mesleklerin popüler olacağını veya rağbet göreceğini yaptığımız araştırmamızda yansıtmaya çalıştım. Bu meslekleri aynı zamanda geleceğe yön verecek meslekler olarak da görmek gerekiyor.        

İlginizi çekecek yazılar


                   


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

3 yorum

yorum
11 Ocak 2019 13:11 ×

Aynı yazıdan bende 1-2 hafta önce yazmıştım :)sizin seçenekler daha fazla teşekkürler.

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
11 Ocak 2019 16:30 ×

Aynen tesadüf olmuş. Bende sizin makalenizi okudum. Güzel, faydalı bir yazı olmuş. Yorumunuz için teşekkürler

Cevapla
avatar