Yerli ve Milli Savaş Uçak Gemisi

Hamza Aslan




Türkiye’nin kamuoyunda Yerli ve milli savaş uçak gemisi olarak bilinen “Çok maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu”nun yapımı bütün hızıyla devam ediyor. Tuzla’nın Sedef Tersanesinde bloklar halinde devam eden geminin inşasında yüzde 90‘ı bitmiş durumdadır. Gemi 114 bloktan oluşurken havuz içinde %10’unu birleştirilmiştir. Çok maksatlı Amfibi hücum gemisinin de Türk deniz kuvvetlerinin envanterine katılımıyla harekat kabiliyetini artıracaktır. İMEAK (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgeleri Deniz Ticaret Odası) Başkanı Metin Kalkavan Projenin önemini işaret ederek şunları söylemiştir:

“Mini bir uçak gemisi tabir edilen TCG Anadolu bilinen uçak gemilerinden daha fonksiyonel olacaktır. Deniz kuvvetlerimize, ülkemize alanında lig atlatacak. Bu gemiye sahip olacak aşağı yukarı onuncu devletiz. Sadece beş altı ülke üretiyor. Biz hem üretiyoruz. Hem de sahip olacağız. Proje çok büyük ve başarıyla devam ediyor. Proje başladığından bu yana önemli bir ilerleme kaydettik. Şu an sahada blokların yaklaşık yüzde 90’ının imalatı bitme aşamasında. İmalat aşamasının hemen ardından içinin teçhizleri başladı, bunlar devam ediyor. 2019 Mart’ta gemimizi yüzdüreceğiz. Ondan sonra ise geminin testlerinin tamamlanıp, teslimi programımızda. Büyük bir proje, değer olarak milyar avronun üzerinde olan bir ürün” dedi.


Uçak gemisindeki yerlilik oranının %68 olduğunu belirten Kalkavan, belli ekipmanların Türkiye’de üretilemediği için şu an dışarıdan alındığını, yüzde %100 yerli üretme yetisini kazanmaya doğru gidildiğini söylemiştir. MİL-GEM (Milli gemi projesi) sayesinde Türk Deniz Kuvvetlerine ard arda gemiler teslim edilmektedir.

Kalkavan konuşmasının devamında şunları söylemiştir:” Şu an tamamıyla sahada imalatı Türk mühendisler tarafından yapılıyor. Tersanede 2 binin üzerinde insan var, yarıdan fazlası bu proje de aktif olarak çalışıyor. Bu geminin yapımından çok şey öğreniyoruz., bundan sonra daha büyüğünü ve daha iyisini de yapabilir hale geliyoruz. İhtiyacı olan olduğu zaman, bu veya bunun daha ufağını yapıp, rekabetçi olabileceğimiz bir alandayız” demiştir.

Çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun uzunluğu 232 metre, genişliğide 32 metredir. Yükseklik 58 metre olan Anadolu’nun 1410 metre kare tank, konteyner gibi ağır araçlar için ağır yük garajı mevcut, gemide bin yüz altmış beş metre kare gemi havuzu, bin sekiz yüz seksen metre kare hafif yük garajı, 6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metre kare uçuş güvertesi, 900 metre kare hangar yer alıyor. Gemi 22 adet uçak, ayrıca 6 adet F35, 4 adet Atak helikopteri, 8 adet orta yük nakliye helikopteri, 2 adet seahawk genel maksat helikopteri, 2 adet insansız hava araçlık kapasiteye sahip bulunmaktadır. Yerli ve milli uçak gemisi ”çok maksatlı amfibi hücum gemisi” TCG Anadolu”nun Türk Deniz Kuvvetlerine katılımı gücüne güç katacaktır. 

Kaynak: AA (Anadolu Ajansı)                                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »